Tilbage på job: Tag disse forholdsregler og undgå hackerangreb

Mandag vil de fleste danskere vende tilbage til arbejdsmailen efter bededagsferien. Læs her, hvordan du undgår at blive angrebet

Direktøren for Europol frygter, at antallet af hackerangreb vil stige, når mange danskere møder tilbage på arbejde mandag.

- I øjeblikket står vi over for en eskalerende trussel. Antallet er opadgående, og jeg er bekymret for, om antallet vil fortsætte med at stige, når folk går på arbejde og tænder deres maskiner mandag morgen, siger direktøren til den britiske tv-kanal ITV ifølge nyhedsbureauet Reuters.

quote Hold øje med, hvem afsenderen er. Hvis du er usikker eller bekymret, så kontakt dem på arbejdspladsen, der yder it-support

Jesper Mikkelsen

Allerede nu er flere end 200.000 personer blevet ramt af et verdensomspændende cyberangreb i mindst 150 lande. Det siger direktøren i det europæiske politisamarbejde Europol, Rob Wainwright, søndag.

Wainwright fortæller desuden, at de fleste, som har været udsat for cyberangrebet, ikke har betalt løsepenge, som bagmændene har krævet.

Sådan undgår du at blive angrebet

TV 2 har talt med to eksperter om, hvordan du bedst undgår at blive ramt af et hackerangreb.

Først og fremmest handler det om, at du skal være naturligt agtpågivende og kritisk, når du åbner din e-mail. Ser man en mistænkelig e-mail, skal man ikke klikke på den. 

- Hold øje med, hvem afsenderen er. Hvis du er usikker eller bekymret, så kontakt dem på arbejdspladsen, der yder it-support, siger Jesper Mikkelsen fra it-sikkerhedsfirmaet Trend Micro.

Ifølge eksperterne bliver en virus som det nuværende ransomware-angreb oftest leveret via en vedhæftet fil eller et link, som modtageren aktivt skal ind og åbne.

I Randers ramte hackerangrebet byens infoskærme. De ramte skærme befinder sig på Hobrovej og Århusvej, og angrebet har betydet, at Randers Kommune nu har slukket samtlige seks skærme i byen.
I Randers ramte hackerangrebet byens infoskærme. De ramte skærme befinder sig på Hobrovej og Århusvej, og angrebet har betydet, at Randers Kommune nu har slukket samtlige seks skærme i byen. Foto: Google Street View

- Angrebet aktiveres ofte via et javascript eller en zip-fil, der bliver åbnet. En virus bliver sjældent leveret via et normalt dokument som eksempelvis et worddokument, fortæller John Michael Foley, der er dansk repræsentant i EU's it-sikkerhedsgruppe og stifter af it-sikkerhedsfirmaet Copits.

Skulle du alligevel være så uheldig at blive ramt af hackerangrebet, så er det vigtigt, at du ikke betaler løsesummen, som du vil blive forlangt, advarer eksperterne.

Hold din computer opdateret 

- Vi fraråder, at du betaler løsesummen. Gør du det, er du med til at hælde benzin på bålet og finansiere det kriminelle it-bagland. Det er ikke sikkert, at du får dine filer igen - og du risikerer at stå på mål for endnu et angreb, fordi du har vist dig villig til at betale én gang siger Jesper Mikkelsen.

Begge it-sikkerhedseksperter fortæller, at den bedste måde at undgå at få sin computer angrebet er ved at holde sit operativsystem opdateret og løbende sørge for at få taget backup af sin computer.

- Man skal sikre sig at foretage de opdateringer, der kommer, siger John Foley.

Jesper Mikkelsen tilføjer, at det er vigtigt at frakoble harddisken fra computeren, så snart man har taget en backup.

- Husk på, at en backup på et eksternt drev skal tages ud, når man har taget backup. Når du er færdig, så afkobl, så de er helt fysisk adskilt, fortæller Jesper Mikkelsen.

5 råd: Undgå at blive ramt af hackere

 

Rosa Lykke Yde

Kvindernes kampdag: Børnepasning skal få flere kvinder i byrådet

Børnehaver på hjul

play Børnehaver på hjul skal afhjælpe pladsmangel

kirkens korshær genbrug

Forrygende genåbning for genbrugsbutikker, men: - Vi kommer ikke til at indhente tab

DSC00756-1200px

Person bjærget fra sø

Lige nu
COVID-19 corona test forum horsens

liveblog COVID-19 LIVE: Yderligere 425 smittet med covid-19

20210128-214857-L-1920x1280we

Vi vil også bruge mundbind i et vist omfang efter epidemien, siger Brostrøm