Stor usikkerhed om weekendvejret

Weekenden kan ende med over 40 millimeter regn – men måske ender den helt tør.

Nogle gange kan man føle, at vejrprognoser ikke helt er til at regne med – og at svaret ligefrem blæser i vinden.

Det er næsten tilfældet med udsigten for vejret i den kommende weekend.

Selvom der kun er få dage til weekenden, hersker der fortsat stor usikkerhed om vejrudviklingen over Danmark både lørdag og søndag.

Varmen er ude i kulden

Den overordnede vejrsituation i Nordeuropa er der ganske stor enighed om. Ekstremt varm luft blæser op over den vestlige del af Europa fra syd og sydvest og når frem til Nordtyskland i løbet af lørdag.

Nogle prognoser viser, at en del af weekenden kan regne væk i dele af landet.
Nogle prognoser viser, at en del af weekenden kan regne væk i dele af landet. Foto: Lisbeth Oxholm Andersen / Privatfoto

Varmen kan sætte nye rekorder flere steder. I Frankrig kan temperaturen stige til over 40 grader, og selv i Nordtyskland kan temperaturen nå 37-38 grader.

Tidligere har prognoser vist, at den meget varme luft kunne strejfe den sydlige del af Danmark, men modellerne er mere og mere enige om, at den varme luft holder sig syd for landet.

På grænsen mellem den usædvanlige varme mod syd og mere beherskede temperatur nord og vest for Danmark udvikles en frontzone, der adskiller de to meget forskellige luftmasser.

På grænsen mellem meget varm luft mod syd og koldere luft mod nord udvikles en markant frontzone over Danmark i løbet af weekenden. Hvor den grænse præcist vil befinde sig, er fortsat usikkert.
På grænsen mellem meget varm luft mod syd og koldere luft mod nord udvikles en markant frontzone over Danmark i løbet af weekenden. Hvor den grænse præcist vil befinde sig, er fortsat usikkert. Foto: TV 2 Vejret

Mulighed for store mængder regn

Langs frontzonen udvikles der et område med regn, men den præcise placering af frontzonen er fortsat meget usikker.

Det betyder konkret, at prognosemodellerne lige nu viser alt fra en weekend, der lokalt kan byde på over 40 millimeter regn til en weekend med mest tørt vejr og måske endda længere perioder med lidt sol.

Generelt er der dog en tendens til, at risikoen for regn er størst i den sydlige del af Danmark.

Hvis fronten placerer sig her, vil den sydlige del af landet kunne se frem til en meget våd søndag, hvor der kan falde mellem 15 og 45 millimeter regn. Nord for fronten vil det blive tørt, og endnu længere mod nord vil der endda være mulighed for solskin.

De mere optimistiske prognoser holder regnen helt syd for Danmark og lader den sydlige del af landet slippe med skyer, mens kraftige regn- og tordenbyger vil husere i Nordtyskland.

En af prognosemodellerne viser, at op til 40 millimeter regn vil sile ned over den sydlige del af Danmark søndag. Andre modeller lader regnvejret blive syd for Danmark.
En af prognosemodellerne viser, at op til 40 millimeter regn vil sile ned over den sydlige del af Danmark søndag. Andre modeller lader regnvejret blive syd for Danmark.

Modellerne er generelt enige om et temperaturniveau på mellem 18 og 23 grader lørdag, mens temperaturerne søndag vil befinde sig mellem 14 og 20 grader - afhængig af vejrsituationen.

De næste døgn vil vejrmodellerne nærme sig hinanden, og weekendvejret vil dermed være omgærdet af mindre usikkerhed.