Stor undersøgelse afslører trusler og vold mod coronaeksperter: - Jeg er blevet kaldt pædofil
Mange internationale forskere har oplevet trusler og vold, efter de har udtalt sig om covid-19. To danske eksperter fortæller om deres oplevelser.
At udtale sig offentligt om covid-19 kan have konsekvenser – i hvert fald hvis man er forsker.
Det britiske tidsskrift Nature har offentliggjort en undersøgelse, hvor 300 internationale forskere er blevet spurgt om, hvorvidt det har haft konsekvenser for dem, at de har udtalt sig offentligt om covid-19.
Mere end to tredjedele af dem svarer, at optrædener i medier eller i kommentarspor på sociale medier har haft negative konsekvenser for dem.
15 procent af de adspurgte har modtaget dødstrusler, 22 procent har modtaget trusler om fysisk eller seksuel vold, og for to procent har det resulteret i fysiske overfald.
Knap 60 procent har oplevet, at deres professionelle omdømme er blevet sværtet til, viser undersøgelsen.
Fik tildelt sikkerhedsvagter
Det er da heller ikke svært at finde medieomtalte eksempler fra den internationale forskerverden.
I USA fik den ledende statsepidemiolog, Anthony Fauci, tildelt personlige sikkerhedsvagter, efter han og hans familie modtog dødstrusler.
Direktøren for sundhedsstyrelsen i Storbritannien, Chris Whitty, er blevet overfaldet på gaden.
Og i Tyskland modtog virologen Christian Drosten en pakke med et hætteglas mærket med ordet "positiv" og en note om, at han skulle drikke indholdet, skriver Nature.
Også i Danmark har en række eksperter tidligere fortalt til TV 2, at de har modtaget hadefulde beskeder og trusler i forbindelse med deres udtalelser om coronavirus.
Corona-eksperter modtager hadefulde beskeder og trusler
I anledningen af den nye, internationale undersøgelse har TV 2 interviewet to af de danske coronaeksperter, som har været udsat for digital chikane og ubehagelige beskeder.
Universitet støtter professor
Rune Hartmann, som er professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, har også været udsat for det, han betegner som digital chikane og hadbeskeder.
- Det er de mest åndsvage e-mails. De varierer fra mærkelige påstande til trusler. Jeg er blevet kaldt pædofil og lignende, fortæller Rune Hartmann til TV 2.
Rune Hartmann har dog oplevet, at Aarhus Universitet har handlet resolut for at sætte en stopper for de ubehagelige beskeder.
- Universitetet har skrevet til dem, som truer. Det har resulteret i, at jeg ikke har set disse slags beskeder i lang tid, lyder det fra professoren.
For Rune Hartmann startede den digitale chikane, da vaccinedebatten gik i gang. Han havde nemlig udtalt sig om vaccinen på landsdækkende tv.
Han fortæller, at mange af dem, som sender ham hadbeskeder, er overbeviste om, at vaccinen er skadelig.
- Jeg har svært ved at læse dem til ende, fordi de er så langt ude, siger han.
I februar politianmeldte Aarhus Universitet trusler, som var sendt til Rune Hartmann. Universitetet oplyser til TV 2, at man på nuværende tidspunkt ikke er bekendt med, om anmeldelserne har ført noget med sig.
- Det overraskede mig, at folk opsøgte mig
- Større useriøs, uduelig og inkompetent idiot skal man godt nok lede længe efter. Du kommer til at stå i historiebøgerne som en af de største medicinske idioter i 2020-coronakrisen. Manden, der var papegøje for den diktatoriske manipulerende regering. Du er indbegrebet af inkompetence. Regnskabets time vil komme til dig, og det bliver ikke kønt.
Sådan stod der i en besked, som tikkede ind i Allan Randrup Thomsens indbakke.
Han er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet og har i flere omgange udtalt sig offentligt om covid-19 for rullende kamera og i artikler.
Læs også:
- Da hadbeskederne begyndte at dukke op i min indbakke, stoppede jeg lige op og tænkte på, om det var det værd. Men så vænnede jeg mig til det. Det er vigtigt, at man ikke lukker munden på selvstændige eksperter, og derfor er jeg blevet ved, siger han til TV 2.
Selvom Allan Randrup Thomsen har modtaget mange positive beskeder, er det de negative, som vejer tungest for ham.
- Chikanen sker på min mail og ikke på sociale medier, for det har jeg ikke. Det overraskede mig, at folk opsøgte mig. Det var min nærhedszone, der blev overskredet, siger professoren.
Han fortæller, at beskederne oftest kommer fra vaccinemodstandere eller coronaskeptikere.
Professoren har forsøgt at søge hjælp fra politiet, men hans sager er ikke blevet vurderet til at være på den forkerte side af loven, siger han.
- Jeg har ikke modtaget trusler, som man juridisk set kan kalde trusler. Det ved personerne bag beskederne også. Jeg skrev til en af dem, at jeg ville kontakte politiet, men han skrev, at politiet ikke kunne gøre noget, fordi der ikke er noget juridisk, som bliver overtrådt.
Allan Randrup Thomsen tilføjer, at antallet af ubehagelige beskeder i indbakken stiger, i takt med at coronasituationen spidser til.