Sort på hvidt: Sådan har sommeren været ind til nu

En foreløbig status på sommervejret i Danmark afslører store regionale forskelle. Faktisk finder vi både det bedste og det dårligste vejr i Jylland

De fleste danskere føler nok, at sommeren ind til nu kunne have været bedre, og vi kan såmænd også ende med at få en juli helt uden sommerdage. 

Sker det, er det første gang i 38 år.

De "varmeste" dage har således været relativt kolde, men hvordan har sommeren egentlig været rundt omkring i Danmark?

Ja, jyderne har faktisk fået både det bedste og det dårligste sommervejr, viser en granskning af vejrdata.

Point for sommervejret

TV 2 Vejret har sat sig for at sætte en score på sommervejret, og ved gennemgang af data fra dmi.dk har det resulteret i følgende rangordning af regionerne, hvor den øverste har haft det bedste sommervejr og den nederste det dårligste sommervejr i perioden fra 1. juni og frem til og med den 25. juli:

  1. Syd- og Sønderjylland (17 point)
  2. Midt- og Vestjylland (1 point)
  3. Fyn (-4 point)
  4. Østjylland (-29 point)
  5. Vest- og Sydsjælland samt Lolland og Falster (-47 point)
  6. København og Nordsjælland (-75 point)
  7. Bornholm (-83 point)
  8. Nordjylland (-112 point)

Sommervejret har altså været bedst i det sydlige Jylland, mens nordjyderne har fået sidstepladsen med det dårligste vejr - i hvert fald i forhold til, hvordan sommeren plejer at være i de enkelte regioner.

Pointene er baseret på døgnets gennemsnitlige temperatur, den samlede regnmængde og antallet af solskinstimer i de enkelte regioner. Jo højere tallet er, des bedre har sommeren været i forhold til normalen.

I beregningen har vi antaget, at varmere, tørrere og mere solrigt vejr tæller til plussiden, mens kulde, regn og skyet vejr tæller negativt.

Det bedste sted er reelt det mindst ringe

Nordjyderne har været hårdt ramt af koldt vejr og store regnmængder, mens solen faktisk har skinnet en smule mere end normalt.

Sønderjyderne har til gengæld haft det en smule varmere end normalt, fået en normal mængde sol og stort set kun halvt så meget regn som nordjyderne - dog stadig 40 mm "for meget".

Sommeren har altså ikke som sådan været god i det sydjyske. Den har blot været mindst ringe her. 

Men hvor var vejret reelt bedst?

Mens pointene herover beskriver, hvordan hver region har oplevet sommeren, er det også interessant at se, hvor i landet sommeren reelt har være bedst.

En jyde på ferie på Bornholm vil nemlig nok opleve vejret på klippeøen som langt bedre end de lokale øboere opfatter deres eget vejr.

Man er nemlig vant til rigtigt mange solskinstimer på solskinsøen, og det er da også her, at man har fået mest sol hen over sommeren.

Holder vi de enkelte regioner op mod det gennemsnitlige vejr i hele Danmark, ender vi derfor også med at få byttet rundt på enkelte regioner.

Nu vinder Bornholm nemlig, skarpt forfulgt af Fyn, mens nordjyderne stadig ender med en solid bundplacering.

Overordnet set har temperaturen været 0,1 grader højere end normalt, der er faldet 38 mm mere regn, end der plejer, og solen har skinnet fem timer mere end forventeligt på baggrund af perioden 1961 til 1990, som er den periode, der kaldes 'normalt'.

Meget kan ske endnu

Tallene herover er en status på sommeren den 25. juli 2017.

Hvad der sker frem til den sidste dag i august, er i sagens natur meget usikkert, men mon ikke vi får flere dage med pænt vejr - og muligvis også nogle sommerdage?

Når sommeren er ovre, kan tallene se meget anderledes ud. Men det ændrer ikke på, at den første del af sommeren kunne have været bedre. 

Point for sommervejr

 

Skærmbillede 2021-03-07 kl. 19.21.56

Kira og Anne Margrethe har været isoleret i et år

Mathilde Sjuusk rapper

play VIDEO: Mathilde kedede sig under corona - så hun begyndte at rappe

060321 Senfølger Marathonløber 1930 VTR.00_02_09_00.Still001

play Smittet for et år siden: Joan er stadig hæmmet af senfølger

et år m corona

Et år med corona: Sådan har smitten udviklet sig i Østjylland

Lige nu
corona

liveblog COVID-19 LIVE: Andet tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

COVID-19 corona test forum horsens

513 nye smittede med coronavirus