Slut med tilråb - klub forsøger sig med stille kampe

DBU er begejstret og håber at kunne udbrede tiltaget

Når man har fødderne på bolden og skal tage en hurtig beslutning, kan det være svært at have overblik over banen, men fra sidelinjen står næste træk ofte lysende klart. Skal man så ikke dele sine observationer?

Nej, lyder svaret fra ØBG Silkeborg Fodbold, der i dag afholder en børneturnering under overskriften Silent Saturday, en såkaldt stille lørdag. 

Det betyder, at forældre og trænere ikke må komme med højrøstede råb til spillerne. Det er dog tilladt at rose både egne og andres børn. 

- Ideen er et stævne, hvor børnene er i fokus. De tager beslutningerne i stedet for at blive præget fra sidelinjen. Når forældre står og råber, bliver rigtig mange børn enormt nervøse, og som træner er det drønirriterende, at jeg fortæller børnene noget, og så står mor eller far og råber det stik modsatte, siger Nikolaj Faber, træner i ØBG Silkeborg Fodbold. 

Han fik ideen til stille fodbold fra sine egne børn, der var kede af hans rettelser. 

- Jeg træner begge mine børn, og en dag kom den ældste og sagde: "Far, jeg har ikke lyst til, at du skal træne mig mere. Jeg synes, det er træls, du står og råber på sidelinjen", fortæller Nikolaj Faber. 

Vil brede initiativet ud

DBU hilser det stille initiativ fra Silkeborg velkommen. Deres seneste undersøgelse viser nemlig, at hver femte fodbolddommer mener, at forældreadfærden på sidelinjen er blevet værre, fortæller Michael Koch, formand for DBU Jyllands Fairplay- og respektudvalg. 

quote Jeg træner begge mine børn, og en dag kom den ældste og sagde: "Far, jeg har ikke lyst til, at du skal træne mig mere. Jeg synes, det er træls, du står og råber på sidelinjen

Nikolaj Faber

- Det er vi selvfølgelig nødt til at tage fat i. Vi skal have det gode fodboldmiljø op i gear. Derfor synes jeg, det er et rigtig fedt initiativ, de har taget i Silkeborg, og de gode elementer kan vi jo lige så godt bruge i hele DBU, siger Michael Koch.

- Det hele gik op i stilleleg

På fodboldbanen på Amager har de svært ved at forestille sig, at de stille kampe skulle blive normen.

- Hvis en spiller står forkert tre gange i træk, synes jeg godt, jeg må fortælle ham, at han skal stille sig om på den anden side af modspilleren. Der skal være muligheder, så vi kan agere som trænere, mener Kim Carlsen, træner i Fremad Amager. 

Han har faktisk forsøgt sig med at spille stille fodbold med et af sine hold.

- Det var ikke nogen super god oplevelse. Der var rimelig meget tvivl om, hvem der skulle hvad, så det hele gik op i stilleleg, siger Kim Carlsen. 

Rødt kort til højrøstede forældre

Helt andre erfaringer har de, når de giver børnene frit spil i ØBG Silkeborg Fodbold. 

- Det er utroligt vigtigt, at børnene får lov at lege og lære på banen. Når vi råber på sidelinjen, så agerer de anderledes. De leger ikke, de bliver ikke så kreative, og vi kommer til at styre dem alt, alt, alt for meget. Der er det enormt vigtigt, at vi holder igen, siger Nikolaj Faber. 

Han har taget et gult og rødt kort med til dagens fodboldsturnering, som han vil bruge, hvis der er forældre, der ikke kan overholde reglerne.

"Kom igen" er det bedste tilråb

I Fremad Amager er det forældrene selv, der skal sørge for en god tone. 

- Der er altid nogle brodne kar, der ødelægger det for alle andre. Hos os lader vi forældrene holde hinanden op på, at det skal være gode, fornuftige og sunde kommentarer, de giver børnene. Vi beder de gode forældre om at prikke de dårlige forældre på skulderen og sige, hvis det går over gevind, fortæller Kim Carlsen, træner i Fremad Amager.

Han opfordrer forældre til at være støttende og bruge udtryk som "kom igen", hvis ikke alt går lige godt inde på banen. En adfærd DBU støtter op om. 

- Det handler jo ikke om, at man ikke må vise sine følelser, men vi skal styre dem over for børnene og tænke over, hvordan vi får dem udtrykt, siger Michael Koch, formand for DBU Jyllands Fairplay- og respektudvalg.

DBU har lavet er mere udførlig guide til forældre med ti råd til, hvordan de bedste opfører sig og bakker deres børn op. Læs den her:

DBU's 10 bud til forældre

12f65654-7240-4ef8-8000-1f0e5cd02ae7

Her er vores kort på hånden i den danske teststrategi

20200204-233208-L-1920x899we

Kunder raser: Har ikke fået penge retur for aflyst koncert

lystrup spejdergruppe

play Slut med online-møder: Nu glæder de sig til sammenhold og lugten af røg

Morten Østergaard

Exit overrasker ikke baglandet: - Krænkelsessager har sat et stort præg på Radikale Venstre

Pia Ebdrup ny

play Pias tænder smuldrer væk - har fået regninger for 150.000 kr.

IMG_3125

play Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud på rockeradresser