Slut med sommerligt vejr - nu bliver det efterår

Vindstødene ventes både torsdag og fredag at kunne nå stormende kuling.

I store dele af landet blev tirsdag en smuk og solrig efterårsdag.

Flere steder kunne man nyde en lun septemberdag med over 18 graders varme. Ét sted i landet kravlede termometret endda op over 20 grader, da temperaturen tirsdag eftermiddag steg til 21,4 grader på Omø.

Dermed fik vi fjerde løvfaldssommerdag i træk, der er defineret ved, at temperaturen mindst ét sted i landet rammer 20,0 grader eller derover efter jævndøgn.

Maksimumtemperaturer tirsdag 28. september.
Maksimumtemperaturer tirsdag 28. september. Foto: TV 2 Vejret

Men nu melder efteråret for alvor sin ankomst.

Fra onsdag skifter efteråret nemlig gear til det mere ustadige efterårsvejr med både regn og rusk resten af ugen.

5-døgnsprognosen fra 29. september til 3. oktober.
5-døgnsprognosen fra 29. september til 3. oktober. Foto: TV 2 Vejret

Islandsk lavtryk sender vådt og blæsende vejr ind over Danmark

At vejret på den måde skifter gear, skyldes et lavtryk, der de kommende dage holder parkeret oppe omkring Island, der åbner for en motorvej af lavtryk og fronter med regn og blæst til Danmark.

Allerede onsdag nærmer det første lavtryk sig fra vest, som ventes at give en særdeles våd onsdag til især de østlige egne.

Herefter står det ene regnvejr efter det andet i kø, og det giver et par grå og meget våde dage både torsdag og fredag. Inden ugen er omme, kan der lokalt være kommet op til 90 millimeter regn

Lavtryk oppe omkring Island sender en række lavtryk ind over landet de kommende dag, der både giver vådt og blæsende vejr.
Lavtryk oppe omkring Island sender en række lavtryk ind over landet de kommende dag, der både giver vådt og blæsende vejr. Foto: TV 2 Vejret

Med det regnvåde efterårsvejr melder blæsten sin ankomst igen. I løbet af torsdagen begynder det at blæse op, hvilket over den sydvestlige og sydlige del af landet kan sende middelvinden op til en kulingstyrke.

Vindstødene ventes både torsdag og fredag at kunne nå stormende kuling.

Det bliver igen blæsende med vindstød op ti stormende kuling.
Det bliver igen blæsende med vindstød op ti stormende kuling. Foto: TV 2 Vejret

Måske en lille puster lørdag

Efter tre regnfulde døgn kan lørdag næsten gå hen og blive ganske hæderlig, hvor vinden en overgang lægger sig, mens der blot er byger på programmet - og dermed mere plads til tørvejr og lidt sol.

Men allerede søndag sender det islandske lavtryk endnu et regnvejr ind over Danmark, hvor vinden igen tager til med vindstød af stormende kuling. Niveauet lige under storm.

Lavtrykket huserer sidste på ugen fortsat oppe omkring Island og sender fronter ind til Danmark.
Lavtrykket huserer sidste på ugen fortsat oppe omkring Island og sender fronter ind til Danmark. Foto: TV 2 Vejret

En sensommerlig september slutter dermed med efterår

Tirsdag blev altså endnu en dag i rækken af varme og lune dage i årets september, som indtil nu har en middeltemperatur på 14,7 grader.

Det sender september 2021 op blandt de ti varmeste september måneder siden 1874, hvor temperaturmålingerne begyndte. Der er dog stadig et par dage tilbage af september, som skal overstås, før en eventuel top 10 placering er i hus.

I den sensommerlige september, der efterhånden synger på sidste vers, har efteråret kun sporadisk vist tænder. For eksempel da det kraftigste blæsevejr i halvandet år ramte Danmark 23. september.

Men nu banker efteråret for alvor på døren med regn og rusk og lavere temperaturer de sidste to dage af september.