Septembers himmel er så blå – men kan det nu også passe?

Kold ren polarluft tager over fra den varme, grumsede sommerluft, og så skifter himlen farve

Blå himmel. Arkivfoto. Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

- Septembers himmel er så blå.

Sådan lyder det i den gamle efterårssang, men er det nu også sandt, eller var det bare noget, Alex Garff fandt på i 1949, fordi det rimede godt på: "Og lydt vi hører lærken slå"?

Læs også Ikonisk Aarhus-museum vil flytte og bygge nyt på Aarhus Ø

Det har meteorolog Anders Brandt fra TV 2 Vejret et bud på.

- Alex Garff er inde på noget af det rigtige, for faktisk opleves himlen mere blå i september og de følgende måneder, siger Anders Brandt.

Sommerluft er fugtig og fuld af partikler

Forklaringen er, at luften om sommeren har en relativt høj fugtighed samtidig med, at der er en masse støv og snavs i luften.

- I efteråret kommer den kolde polarluft ned. Den er ren og uden smuds og sod, ligesom den typisk også er knastør, fortæller Anders Brandt.

Læs også Hund stjålet fra parkeringsplads: Hvor er Hector?

Hvidt lys spaltes

Og den kolde polarluft er bedre til at bære den blå farve end den smudsige sommerluft. Solens lys er hvidt, men bliver spaltet i atmosfæren ligesom i en regnbue, og nogle farver spaltes fra før andre.

- De blå stråler brydes først og ses derfor tydeligst i en helt ren atmosfære. I sommerluften spaltes lyset anderledes, og himlen fremstår derfor lysere og mere gul i farven, forklarer Anders Brandt.

00:58

VIDEO: Her kan du se vejrudsigten for Østjylland torsdag og de kommende dage.

Luk video

Blå lys spredes mere effektivt

Og det er grundlæggende derfor, at himlen i det hele taget opfattes som blå, forklarer lederen af Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, Professor Ulrik Ingerslev Uggerhøj.

- Himlen er blå, fordi luftens molekyler spreder det blå lys meget mere effektivt, end de spreder det røde, siger han:

-  Det er derfor, solen ser meget mere rød ud nær ved horisonten, for så bliver alt det blå spredt væk. Der trækker man det blå fra det hvide i solens lys, og derfor bliver den rød.