Risiko for spejlglatte veje og farlige fortove

Temperaturfald ovenpå mildt vejr kan give ekstra udfordringer med glatte veje.

Veje kan umiddelbart se våde og mørke ud, men i virkeligheden ligger der et tyndt lag is, og det er ekstra farligt, lyder det fra meteorolog. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Torsdag faldt temperaturen mange steder fire til fem grader på få timer, og det skaber fredag problemer med glatte veje.

Vejrskiftet kommer efter nogle dage med mildt vejr, som har efterladt godt med fugt, der kan fryse på asfalt og fortovsfliser.

Torsdag aften var temperaturen omkring frysepunktet, og i nat faldt temperaturen i stort set hele landet til frost, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

Læs også Mand stukket med kniv under røveriforsøg i DSB-tog

Islag ekstra farligt

De steder, hvor der er faldet sne, kan der naturligvis være sneglatte veje, men det vil være tydeligt for de fleste. Faren ligger der, hvor torsdagens nedbør er faldet som regn, eller sneen er smeltet igen.

- Torsdag var veje og fortove mange steder rigtig våde, og det fryser fredag til is. Vejen kan umiddelbart se våd og mørk ud, men i virkeligheden ligger der et tyndt lag is, og det er ekstra farligt, lyder det fra Sebastian Pelt.

Læs også Idrætsforening anklager bogholder for fusk i millionklassen gennem 10 år

I de kommende dage vil problemet aftage, da luften, vi nu får ned fra nord, er knastør. Og selv om det er koldt, vil de tynde lag is, der ligger, fordampe.

- De næste par dage falder der ikke ny nedbør udover nogle meget lette snebyger, og så vil al fugten fordampe og efterlade vejene knastørre, siger Sebastian Pelt.

Han forklarer, at kulden ser ud til at fortsætte de næste par dage med dagtemperaturer lige over frysepunktet, men til gengæld ret udbredt nattefrost.

I næste uge er der mulighed for endnu mere vinterligt vejr. Det kan give regulær dagsfrost fra midten af ugen.

Læs også Her er der flest dårlige betalere i Østjylland