Risiko for smitte blandt familiemedlemmer er højere end hidtil troet, viser nyt norsk studie
Ifølge et nyt lovforslag skal kommunerne nu vurdere, om en smittet person har brug for at blive isoleret væk fra sin familie og bolig.
Risikoen for at et familiemedlem spreder smitte med coronavirus videre til et andet familiemedlem kan være op til tre gange højere, end man hidtil har troet.
Det viser et nyt studie fra Norge, der mandag er blevet offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift The Lancet Infectious Diseases.
Studiet, der er blevet bedømt af fagfæller, har taget inspiration fra et kinesisk studie, hvor det i forbindelse med en kortlæggelse af smitterisiko i familier viste sig, at 11 procent af de familiemedlemmer, der blev testet, efterfølgende fik påvist smitte med coronavirus.
Men i det norske studie er man gennem en undersøgelse af 157 personer med påvist smitte i byen Bergen kommet frem til, at gennemsnitligt 31 procent af medlemmer i en husstand efterfølgende blev smittet.
Smitteværn og isolation fra familie er vigtigt
Den norske virusforsker og professor ved Bergen Universitet, Rebecca Cox, oplyser til TV 2 Norge, at forskerne i modsætning til det kinesiske studie har brugt blodprøver for at teste for antistoffer hos patienter og husstandsmedlemmer.
På den måde har man kunnet påvise en infektion over en længere periode.
I det kinesiske studie brugte man mundskrab for at kunne påvise smitte, men ved denne metode kan man kun påvise virus i en periode på en til to uger, oplyser hun.
- Hvis familiekontakt er den vigtigste smittemåde i samfundet, skal vi have gode rutiner i forhold til tiltag om smitteværn og isolation fra andre familiemedlemmer – enten i hjemmet eller på institutioner – for at reducere smittespredningen i samfundet, siger Rebecca Cox.
Nære kontakter skal testes to gange og isolere sig selv
I forbindelse med konstateret smitte har anbefalingerne i afbødningsstrategien fra de danske sundhedsmyndigheder under coronaepidemien været, at man kunne blive boende i sit hjem, men at man så vidt muligt skulle isolere sig fra de øvrige familiemedlemmer.
Mandag – samme dag som studiet blev offentliggjort – oplyste Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse på baggrund af et lovforslag, at kommuner fremover skal tilbyde frivillig isolation uden for hjemmet til personer med konstateret covid-19.
- For at undgå at familiemedlemmer inden for samme husstand smitter hinanden, får borgere, der ikke har mulighed for at isolere sig i eget hjem, tilbud om at kunne isolere sig for eksempel på feriecentre eller hoteller, står der i pressemeddelelsen.
Ifølge Sundhedsstyrelsen gælder tilbuddet især familier, hvor mange bor sammen på et lille areal, og hvor det derfor kan være svært at holde afstand. Du kan læse mere i en pjece fra styrelsen her.
Derudover har det fra Sundhedsstyrelsen lydt, at personer, der ikke udviser tegn på smitte med coronavirus, som udgangspunkt blandt andet kan tage på arbejde og i skole, selvom en person i husstanden er smittet med covid-19.
Centerchef i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, oplyser, at der i forbindelse med programmet for smitteopsporing hos nære kontakter i maj kom nye anbefalinger.
- Vi anbefaler, at hvis man er nær kontakt – og det er man, hvis man bor sammen – så skal man testes på dag fire og dag seks, og man skal gå i selvisolation, indtil der ligger svar på testen. Samtidig skal man holde afstand til den smittede.
Hvorfor er man ikke på et tidligere tidspunkt i epidemien kommet med disse anbefalinger, når studier har vist, at risikoen for smittespredningen i en familie er høj?
- Styrelsen har hele tiden opfordret til, at man isolerede sig væk fra hjemmet, hvis man ikke kan opretholde selvisolation i hjemmet, siger Helene Probst.
Ekspert: Muligheden for isolation skulle have været del af protokol fra starten
Allerede i marts opfordrede tre forskere coronasmittede til, at man som smittet skulle holde sig væk fra familiemedlemmer. Årsagen var ifølge en artikel i videnskab.dk, at det fra andre virussygdomme er påvist, at intensiv smittespredning i husstanden kan gøre sygdommen mere alvorlig.
Af samme grund undrede det eksperterne, at sundhedsmyndighederne ikke havde opfordret nok til, at smittede blev isoleret fra andre i husstanden.
Af artiklen fremgik det også, at et endnu ikke offentliggjort studie pegede på, at smittespredningen i langt højere grad skete blandt syge personers kontakter i husstanden end blandt kontakterne uden for husstanden.