Prognoser truer med efterårsstorm i denne uge

Et kraftigt lavtryk med kurs mod Danmark skal passere hen over landet på onsdag. Nogle prognoser viser, at det vil give os den første efterårsstorm

Forventede vindstød over Danmark på onsdag den 13. september 2017 klokken 17.00. Risiko for vindstød op til storm eller stærk storm i den sydlige og østlige del af landet. Bemærk dog at prognoserne stadig er usikre. Foto: TV2 VEJRET

De seneste dage har vi fået masser af vand i Danmark, men nu tyder meget på, at vi også skal til at have masser af vind.

Onsdag fik man i Østjylland lokalt mere end 100 millimeter regn, og lørdag var det især sjællændernes tur til at tage imod mere end 30 millimeter fra oven.

Læs også Regnen væltede ned over Østjylland: Her ramte skybruddet

I den kommende uge ser et nyt og intenst lavtryk ud til at komme frem til Danmark - ikke blot med regn, men også med masser af blæst.

Faktisk viser nogle prognoser, at blæsten kan blive så voldsom, at der bliver tale om årets første regulære efterårsstorm.

00:35

VIDEO: Poul Kragh fra Aarhus tog kampen op mod vandmasserne efter det voldsomme regnvejr i den forløbne uge.

Luk video

Årsagen er et lavtryk, der tirsdag dannes vest for De Britiske Øer på en frontzone, der adskiller varm sensommerluft mod syd fra køligere efterårsluft mod nord.

Prognoserne er uenige

Lavtrykket ser ifølge de nuværende prognoser ud til at bevæge sig direkte hen over Danmark onsdag eftermiddag eller natten til torsdag.

Prognoserne er dog uenige om, hvor kraftigt lavtrykket bliver og dermed om, hvor meget det kommer til at blæse.

Læs også Regn tvinger skolefly til landing i lufthavn

Søndag eftermiddag viser TV 2 VEJRETs prognosemodeller, at der er en risiko på 26 procent for, at middelvinden i dele af Danmark når over de 24,5 meter per sekund, som betegner storm.

Det er især de sydlige egne, der står for skud for blæsten, men prognoserne kan meget vel ændre sig i de kommende dage.

Selv hvis vi ikke skulle få en regulær storm på onsdag, så tyder alt på, at det alligevel bliver meget blæsende. Sandsynligvis op til hård eller stormende kuling med vindstød af stormstyrke.

01:03

Her kan du se den østjyske vejrudsigt for mandag.

Luk video

 

INDDELINGEN AF VINDSTYRKER I DANMARK

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,5 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s