Prognose: Her kan der komme op til fem centimeter sne

Snevejret kommer i forbindelse med et lille lavtryk, der kommer ind af bagdøren

Foto: Bax Lindhardt - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Nogle steder i landet kan man søndag morgen være heldig - eller uheldig om man vil - at stå op til hvide landskaber, efter at et område med sne og snebyger i de mørke timer har passeret dele af Danmark.

Fredag fik frosten greb om hele landet, og i løbet af det næste døgns tid kan kulden blive ledsaget af snevejr.

Svensk lavtryk 'bakker' ind over Danmark

Enkelte snebyger har allerede givet et let drys nogle steder i landet, men der er udsigt til flere snebyger, når et lille lavtryk over det sydlige Sverige i løbet af i aften og i nat bevæger sig mod sydvest hen over den sydøstlige del af Danmark.

Lavtrykket kommer så at sige ind af bagdøren set fra det perspektiv, at de typisk bevæger sig fra vest mod øst hen over Danmark.

I forbindelse med lavtrykket vil et mindre område med sne og snebyger bevæge sig ned over især den centrale og østlige del af landet.

Snebygerne kan ramme flere dele af landet lørdag aften og nat. Foto: Else-Marie Jørgensen / Privatfoto

Mest sne tættest på Kattegat

TV 2 VEJRETs prognose viser, at det navnlig er området omkring Kattegat, der kan få del i de kraftigste snebyger.

Det skyldes blandt andet det faktum, at vandet i Kattegat med sine to-tre graders varme endnu er relativt lunt, og når et område med kold luft i højden bevæger sig hen over Kattegat, så kan snebygerne intensiveres.

I aften og i nat vil temperaturerne i omkring halvanden kilometers højde ligge tæt på -10 grader, mens de i fem kilometers højde er tæt på -35 grader. 

Forventet samlet mængde nedbør som sne frem til søndag den 4. februar 2018 klokken 07.00. Især i Østjylland og på Fyn kan man flere steder få én til tre centimeter - lokalt op til fem centimeter. Foto: TV 2 Vejret

Fra et let drys til cirka fem centimeter

Derfor kan man navnlig i Østjylland og på Fyn se frem til snevejr, der flere steder ventes at give mellem én og tre centimeter, men lokalt kan man få nær fem centimeter.

Til gengæld kan store dele af Sjælland komme til at ligge i læ af Sverige, hvorfor der flere steder her kun kommer et let drys eller slet ingenting. 

Da sneen vil falde som byger, kan der dog være store lokale forskelle.

Søndag morgen kan der endnu være snebyger over den sydlige del af landet.