Politiet inddrages i smitteopsporing

Den britiske muterede version af coronavirus forventes at være den dominerende form i februar.

I kampen for at inddæmme smitten med både den britiske og den sydafrikanske variant af coronavirus, inddrager Styrelsen for Patientsikkerhed politiet, hvis ikke de selv kan få kontakt til de smittede.

Det fortæller Charlotte Hjort, overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV 2.

Det er når Styrelsen i dagene efter, at folk er konstateret positive, får lister over de smittede personer med den britiske og sydafrikanske variant, at politiet kan blive inddraget.

- På de to lister dér, beder vi politiet om bistand, siger Charlotte Hjort til TV 2.

Ingen bøder eller sanktioner

Men inden politiet bliver inddraget, forsøger Styrelsen for Patientsikkerhed selv at få kontakt til de smittede med de to varianter.

- Vi kontakter dem, og vi bliver ved med at kontakte folk, indtil vi får fat i dem. Hvis det så er sådan, at vi ikke får kontakt, og vi har sendt brev og sms, kan vi i særlige tilfælde, med de her mutanter, bede politiet om hjælp, siger Charlotte Hjort.

Hun understreger, at det ikke sker for at give de mennesker, der er smittet med muteret coronavirus, bøder eller andre sanktioner.

- Det sker for at aflevere et brev til dem om, at de skal kontakte os, siger hun.

Britisk variant på fremmarch

Den britiske variant, B117, er på fremmarch i Danmark. Statens Serum Institut (SSI) har fundet varianten i 8,2 procent af de positive PCR-tests, der er gensekventeret i den forløbne uge.

Det er mere end en fordobling i forhold til sidste uge, hvor den blev fundet i 3,8 procent af de gensekventerede prøver. Det er dog kun et udsnit af de positive tests, der er blevet undersøgt - eller gensekventeret - for at afgøre, hvilken variant der er tale om.

Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør, Statens Serum Institut (SSI), forventer, at den britiske variant vil den blive dominerende form for coronavirus i Danmark i februar.

Sydafrikansk mutation opdaget i Danmark lørdag

Den britiske variant af coronavirus er mere smitsom end den i forvejen kendte form for coronavirus.

Desuden blev det første danske tilfælde af den sydafrikanske muterede version af coronavirus med navnet B.1.351/501Y., konstateret lørdag. Udover at den sydafrikanske mutation som den britiske er ekstra smitsom, giver den også en anden udfordring, fortæller Tyra Grove Krause.

- Den har nedsat følsomhed over for antistoffer - det er det, vaccinerne er rettet imod. Så det er klart, at vi holder ekstra øje med den, siger Tyra Grove Krause.

20070702-153634-5-1920x1284we

Overblik: Sådan genåbner Østjylland mandag

Hjemmeskole studerende

play De fleste studerende føler sig ensomme under nedlukning

Vaccine

liveblog COVID-19 LIVE: Nyt vaccinationssted i Østjylland

90414802_2842243999193987_995621003155472384_n

play Marie-Louise holder midnatsåbent: - Nu bliver jeg herre i eget hus igen

hest2

play Naturpark beskyldt for misrøgt af heste: Afviser alle anklager

Martin Damgaard

play Naboer vil hive politikere ud i virkeligheden: De skal vide, hvad de stemmer om