Politiet advarer: Tæt tåge i store dele af landet

Vejdirektoratet opfordrer morgenbilister til at køre forsigtigt

00:28

VIDEO: En stor del af landet er ramt af tæt tåge, så kør forsigtigt i trafikken.

I samarbejde med tv2.dk

Torsdag morgen hviler en tæt tåge tungt over særligt Fyn, Sjælland, Bornholm, Lolland og Falster samt det østlige Jylland.

Flere steder i landet er sigtbarheden under 100 meter, og det har fået både Vejdirektoratet og politiet til at sende en opfordring ud til de danske morgentrafikanter.

Læs også Ung lastbilchauffør dør i trafikulykke ved Skanderborg

- Kør forsigtigt, lyder den simple med ikke af den grund mindre alvorlige opfordring fra Vejdirektoratet, mens politiet på Sydsjælland er lidt mere detaljerede i deres besked til bilisterne: 

- Kære bilist. DMI varsler "tæt tåge" fra i dag den 08. november i tidsrummet mellem  04.15 og 12.00 blandt andet på Sydsjælland og Lolland-Falster. Så kør hjemmefra i god tid, og pas på jer selv og hinanden i trafikken, lyder det fra politikredsens vagtchef. 

Fugtig luft er blevet afkølet

Den tætte tåge er dannet i aftenens og nattens løb som et resultat af, at luften er blevet afkølet. Den luftmasse, som siden onsdag eftermiddag er blæst op over Danmark fra syd og sydøst, er både lun for årstiden, men også ganske fugtig.

Det betyder, at vanddampen i luften let kondenserer, hvis temperaturen falder - for så kan luften indeholde mindre vanddamp.

Tågen ligger tæt over Østjylland, så kør forsigtigt, hvis du bevæger dig uden for. Arkivfoto

Læs også November i en nøddeskal: Gråt vejr igen, igen, igen

Over den østlige del af Danmark har det netop været klart vejr i nat, og i takt med at temperaturen er faldet til mellem fem og syv graders varme, er tågen begyndt at dannes.

Det meste af torsdag formiddag vil der fortsat være tåget og diset over den østlige del af landet, og solchancerne torsdag er generelt små - på nær over det vestlige Jylland, hvor det kan klare lidt op i eftermiddagens løb.

Fakta om vanddamp

Luftens indhold af vanddamp kan udtrykkes gennem flere forskellige størrelser, hvor af den relative fugtighed nok er den mest kendte.

 

Relativ fugtighed fortæller, hvor meget vanddamp der aktuelt er i luften holdt op mod, hvor meget der maksimalt kan være. Den relative fugtighed udtrykkes i procent. Styrken ved dette mål er, at det man hurtigt får et overblik over, om luften er tør eller fugtig. Svagheden er at man ikke kan se, hvor meget vand der er i luften

 

Dugpunktstemperatur er et direkte mål for, hvor meget vanddamp, der er i luften. Dugpunktstemperaturen eller blot dugpunktet er den temperatur, som luften skal afkøles til, for at der udkondenseres flydende vand. Man ser det i praksis, når badeværelsesspejlet dugger til: Her er spejlets overfladetemperatur under den fugtige badeværelseslufts dugpunktstemperatur. Styrken ved dette mål er, at man har et direkte tal for luftens vandindhold. Jo højere dugpunkt, jo mere vand i luften.