Pensionister løser de opgaver, håndværkere har for travlt til

Selvom de udgør et billigere alternativ, hilser Håndværksrådet deres arbejde velkomment

Det kan være særdeles svært at få fat i en håndværker, der har tid til at tage sig af småting som en køkkenlåge, der hænger, eller en vandhane, der drypper.

Men i stedet er det muligt at hyre en såkaldt 'besse' - en pensionist, der tager sig af de opgaver, der normalt er for små til en håndværker.

Manden bag den ide hedder Claus Johannesson, og han har stiftet Bessekompagniet efter selv at have været knap 30 år i håndværkerbranchen. 

- Vi har jo mange på pension, og det er gået ud af kulturen at respektere den visdom, der ligger i nærværet, roen og overskuddet til detaljerne. Og dét leverer 'besserne', siger han til TV 2.

Overrasket efter mange år i branchen

Konceptet kommer fra Sverige, hvor en ven af Claus Johannesson arbejder i et lignende firma. Da han tog ideen med hjem til Danmark, gik det stærkt, og det er der især en grund til, mener han. 

- Hullet har været der i mange år, fordi det er for dyrt for private at få en autoriseret håndværker ud til småting, siger Claus Johannesson.

quote Jeg har fået flere smil og oplevet mere glæde i de to måneder, end jeg har fået i de mange år, jeg lavede store opgaver.

Claus Johannesson, stifter af Besserkompagniet

Selvom han langt fra er ny i branchen, så er det alligevel kommet bag på ham, hvor meget denne form for virksomhed giver igen - og her er der ikke tale om økonomi.

- Jeg er overrasket over, hvilken glæde jeg får ud af det. Jeg har fået flere smil og oplevet mere glæde i de to måneder, end jeg har fået i de mange år, jeg lavede store opgaver, siger Claus Johannesson.

Smil og gode vibrationer

En af 'besserne' er den 69-årige Caspar Diklev fra Aarhus, der tidligere har arbejdet som handymand. Han var tiltalt af selv at kunne vælge til og fra.

- Jeg har lidt tid til overs i dagligdagen, og min kone arbejder stadigvæk. Det her var i et omfang, som passede mig - jeg skal jo ikke arbejde 37 timer om ugen, siger han.

'Bessen' understreger samtidig, at det ikke er pengene, det han handler om.

- Jeg bliver jo ikke rig, det er helt sikkert. Det at komme og hjælpe med nogle småting, det er rigtig godt for mig. Jeg kan godt lide at hjælp mennesker, og jeg kan det her – så hvorfor ikke? Man får smil og gode vibrationer, siger Caspar Diklev.

Et spørgsmål om tid

Selvom 'besserne' på nogle punkter udgør et billigere alternativ, så ser Håndværksrådet, der organiserer de små og mellemstore virksomheder, ikke noget problem i foretagnet.

- Det er selvfølgelig vigtigt, at de holder sig til småopgaver - sådan noget som man ville til ringe efter sin far eller morfar for, siger Jakob Brandt, der er vicedirektør for SMVdanmark.

Hos Bessekompagniet er da heller ikke nogle bestemte krav til uddannelse. Man skal bare være pensionist eller førtidspensionist og have lyst til at lave noget.

- Vi har jo flere og flere pensionister, de er sundere og sundere, og de har lyst til at bruge sig selv. Det er tydeligt, at der er mange, der nyder at få flettet det her ind i hverdagen som pensionist, siger Claus Johannesson.

Indtil videre er det kun muligt at ringe efter 'besserne' i Aarhus og omegn, men iværksætteren tror kun, at det er et spørgsmål om tid, før man ser det i resten af Danmark.

Firmaet har kun få måneder på bagen, men afsøger allerede nu mulighederne for at udvide til København og Aalborg.