Pas på! Stranden kan være fyldt med farer

Her er fem gode råd til, hvordan du kan begå dig på de østjyske strande

00:39

Hvert år sker der drukneulykker ved de danske strande.

I 2014 omkom 12 personer i forbindelse med badning og svømning. Det viser den seneste opgørelse fra Trygfonden.

Læs også Livreddertest for børn på østjyske strande

Anders Myrhøj, som er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, ville ønske, at tallet var lavere.

- Mange badegæster undervurderer vind og vejr og deres egne evner til at svømme. Hvis de alligevel bevæger sig ud i vandet, kan de udsætte sig selv for fare. Det kan ende fatalt, da de ikke har de fornødne færdigheder, siger han.

- Derfor handler det om at få lært folk de simple regler.

En af disse regler er de fem baderåd. Mange er sikkert blevet tudet ørene fulde af smøren, men alligevel mener Anders Myrhøj, at rådene ikke kan siges nok gange.

DE FEM BADERÅD

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion:

1. Lær at svømme
2. Gå aldrig alene i vandet
3. Læs vinden og vandet
4. Lær stranden at kende
5. Slip ikke børnene af syne

Kilde: Respektforvand.dk

Rådene sætter fokus på, hvad badegæster skal være særligt opmærksomme på, når de færdes på stranden, forklarer han:

- De fleste drukneulykker kan forklares med, at et eller flere baderåd ikke blev overholdt. Derfor er det så vigtigt at forstå og følge dem.

Vind er afgørende på stranden

Netop baderådene kan være svære at overholde. Især hvis det handler om andre badegæster i nød.

- Folk vil gerne hjælpe, hvis andre er kommet i problemer. Men her opstår der ofte dobbelte drukneulykker, hvis den anden part ikke er en stærk svømmer, og det er slet ikke ønskeligt, siger Anders Myrhøj.

Læs også Stærk vind får livreddere til at løfte pegefinger

Hvad skal man så gøre, hvis man har brug for en livredder, men der er ikke nogen i nærheden?

- Hvis du bader på en strand uden en livredder, får du ikke en livredder ud. Det handler om at få alarmeret. Ring 112, så der kan komme hjælp, forklarer Anders Myrhøj og tilføjer, at Trygfonden fraråder, at man selv svømmer ud til en person i nød – det er kun forbeholdt stærke svømmere eller livreddere.

For at undgå ulykker ved stranden er det ifølge Anders Myrhøj vigtigt, at badegæster har øje på vind, vand, stranden og de lokale forhold på stedet.

Her er strandens største farer

1 - LÆS VINDEN
Træer eller flag kan vise dig vindens retning. Du kan også lade en håndfuld tørt sand løbe ud af hånden og se hvad vej, det blæser.

Ved fralandsvind bliver overfladevandet koldere. Der er også større sandsynlighed for brandmænd. Brug aldrig luftmadrasser, badedyr og andre oppustelige ting ved fralandsvind, da de lynhurtigt kan drive til havs. Hvert år opstår der farlige situationer, hvor både børn og voksne svømmer efter drivende, oppustelige ting og kommer så langt ud, at de ikke kan komme ind igen.

Ved pålandsvind øges risikoen for revlehuller med kraftig udstrømning.


2 - LÆR STRANDEN AT KENDE
Hvis stranden skråner stejlt mod vandet, er der stor sandsynlighed for, at det hurtigt og pludseligt bliver meget dybt.

Store bølger, der bryder på strandbredden, er også tegn på dybt vand tæt på stranden. Måske skal du kun 1-2 meter ud, før du ikke kan bunde.

Er stranden flad og bred, har den typisk revler. Det er ofte muligt at bunde på revlerne. Det er til gengæld ikke sikkert, at du kan bunde mellem dem.


3 - LÆS VANDET
Se på vandets bevægelser i vandoverfladen. Hvis bølgerne danner skum, kan du se, hvor skummet flyder hen og på den måde følge strømmen.

Ved kraftig pålandsvind kan du måske få øje på udstrømning i et revlehul. Her er vandet uroligt, grumset og/eller meget skummet, og strømmen under overfladen er kraftigt udadgående.


4 - ORIENTER DIG OM LOKALE FORHOLD
Læg mærke til, hvor der er redningsposter og nødtelefoner. Husk at mobilsignalet kan være dårligt på stranden, hvis der er store skrænter eller klitter. 

Læs livreddertårnets flag, der kan give dig et fingerpeg om, hvad du skal være opmærksom på.

Læg mærke til, om stranden har et redningsnummer. De fleste strande har et unikt nummer, der kan lede redningsberedskab til rette strand, hvis uheldet skulle være ude.

Kilde: Respektforvand.dk

Hvor er den nærmeste redningskasse og nødtelefon? Hvad betyder livredderens flag? Og hvilken betydning har vinden for dagens badeforhold?Det er nogle af de spørgsmål, danskere bør stille sig selv, forklarer han.

- Det er en udfordring for mange personer at læse vinden og vejret. Det er fænomener, der kræver, at livredderne tager snakken med badegæster, der er på spil den pågældende dag.

Flaget er ikke til pynt

Det er ikke kun vind og vejr, som badegæsterne kæmper om at aflæse. Ifølge Anders Myrhøj halter det også med at forstå betydningen af livreddernes flag.

- Hvis du spørger folk ude på gaden, tror jeg ikke, de kender svarene. De er ikke gode nok til at læse flagene, siger han og tilføjer:

Læs også Ny u-formet bro giver mulighed for dukkert i søvand

- Det går dog gradvist bedre. Det mest hyppige spørgsmål til vores livreddere, efter 'hvor varmt er vandet', er, 'hvad betyder flaget'. Det giver anledning til en god snak. 

Anders Myrhøj opfordrer derfor alle, der skal besøge de danske strande i løbet af sommeren, til at være opmærksomme og tage til en strand med livreddere, hvis det er muligt Det vil give en bedre sikkerhed, siger han:

- Vi kan undgå ulykker, hvis vi sætter os ind i strandens spilleregler.

KEND DIT REDNINGSNUMMER

De fleste strande i Danmark har et grønt skilt med et unikt nummer, du skal oplyse, når du ringer 1-1-2.

Hjælpen kan derfor nå hurtigere frem, da Alarmcentralen ved, præcist hvor du er, når du har brug for hjælp.