Pas på glatte veje - vi har den koldeste morgen i dette efterår

Vi er mandag stået op til den koldeste morgen siden april måned

Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Der er is på bilruderne og risiko for rimglatte veje i stort set hele landet, når man mandag morgen skal afsted på arbejde eller i skole.  

Der bliver også brug for hue, halstørklæde og handsker - for det er efterårets hidtil koldeste morgen, vi er stået op til.

Læs også Martha er mor til psykisk syg: Omsorgsdage ville give mig lidt ro

Koldeste morgen i syv måneder

Med temperaturer omkring eller under frysepunktet er det frostvejr i store dele af landet, og især i Midtjylland er temperaturen nået langt under 0 grader.

I Billund har man indtil klokken 5.30 haft -4,7 grader, som er den laveste temperatur målt i dette efterår.

Det er samtidig den koldeste morgen siden den 19. april, hvor termometeret viste -6,0 grader.

Læs også Hvorfor druknede Jonatan?

Vejene kan være spejlglatte

Og ikke nok med at det er koldt. De lave temperaturer giver risiko for rimglatte veje i stort set hele landet mandag morgen.

I det klare vejr er vejbanetemperaturerne i nattens løb de fleste steder faldet til under frysepunktet, og derved kan vanddamp i luften afsættes som rim på veje, cykelstier og fortove og gøre dem spejlglatte.

Læs også Efter kritik: Kommune ansætter psykiatriske brobyggere

Selv om termometeret i bilen eller uden for køkkenvinduet viser plusgrader kan vejbanetemperaturen sagtens være mere end et par grader koldere.

Mandag morgen ligger vejbanetemperaturen på store dele af Sjælland og i Nordjylland lige omkring eller under frysepunktet, mens de i den sydlige halvdel af Jylland ligger flere grader under frysepunktet.

Kør forsigtigt

Med risiko for glatte veje, skal man køre ekstra forsigtigt - og som altid efter forholdene. Ved både risiko for glatte veje betyder det at sænke hastigheden og holde ekstra god afstand.

01:00

Her kan du se den regionale vejrudsigt for mandag og de kommende dage.

Luk video