Onsdag morgen kan blive den koldeste dette efterår

Både cyklister og bilister skal være opmærksomme onsdag morgen, når termometret kan snige sig helt ned på minus fire grader.

Lisbeth Schrøder har fanget tåge og rimfrost tirsdag morgen ved Skarresø. Foto: Lisbeth Schrøder / Seerbillede

I samarbejde med tv2.dk

Cykelturen på arbejde bliver kold onsdag morgen - og der er mulighed for, at morgenen bliver efterårets hidtil koldeste i dele af landet.

Natten til tirsdag var den laveste temperatur nede på minus 3,1, mens prognosen for den kommende nat har helt ned til fire graders frost.

Læs også Frostvejr skyld i flere solouheld - bil endte på taget

- Solen står op cirka klokken kvart over syv, og da det er koldest omkring en time efter solopgang, er det lige det tidspunkt, hvor mange cykler på arbejde, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Stort varmetab fra jorden

Natte- og morgenkulden bliver udløst af klart vejr og rolige vindforhold. Dermed er vejrsituationen meget som natten itl tirsdag.

Både det klare vejr og de rolige vindforhold er med til at give et stort varmetab fra jorden.

- Der er ingen skyer, som kan holde på varmen, og der kommer ikke ret meget blæst til at skabe omrøring af luften, og så bliver det koldt nede ved overfladen, siger Jens Ringgård Christiansen.

Læs også Aarhus Rutebilstation afspærret - kan styrte sammen

Vejr kan give farlig kombination

Det er ikke kun cyklister, der skal huske noget onsdag morgen. Mens cyklisterne skal huske de varme vanter, skal bilisterne huske at holde øje med vejbanen. Det kolde vejr kan nemlig give glatføre af flere årsager.

- For det første kan det blive rimglat, og så kan vi få frysende våde vejbaner, fordi vi har vand rigtig mange steder, siger Jens Ringgård Christiansen.

Oven i det hele er der mulighed for tåge, men det vil formentlig ikke blive særlig udbredt. Lokalt kan det dog opstå udsatte steder.

- Jeg tror ikke, der vil være så meget tåge, men hvis det dannes, kan det give en farlig kombination af lav sigtbarhed og glat føre, understreger Jens Ringgård Christiansen.

Der kommer store forskelle i temperaturen onsdag morgen, men kommer den ned på minus fire har vi officielt efterårets hidtil koldeste morgen. Foto: TV 2

I den nordvestlige del af landet kommer der flere skyer, og dermed vil de også der vågne op til lidt varmere vejr.

Den hidtil koldeste morgen dette efterår var 7. oktober, hvor termometrene kom ned på minus 3,8 grader.

Sidst, vi havde minus fire grader i Danmark, var 16. april, hvor vintertemperaturerne slog et svirp med halen ind i foråret.

Temperaturerne tirsdag morgen med den koldeste i Karup, hvor det blev 3,1 graders frost. Foto: TV 2