Østjysk virksomhed politianmeldt for eksport til 'verdens værste humanitære krise'

Strafferammen er op til otte års fængsel.

En af landets største virksomheder, Terma fra Lystrup nord for Århus, politianmeldes nu for sin rolle i verdens værste humanitære krise, krigen i Yemen.

Terma har leveret udstyr brugt i krigen til De Forende Arabiske Emirater, der sammen med Saudi-Arabien og en række andre lande i flere år har ført krig i Yemen på en måde, der har kostet over 100.000 civile livet og kastet mange millioner ud i hungersnød.

Ifølge FN har 24 ud af Yemens 28 millioner indbyggere brug for nødhjælp som følge af krigen.

Politianmeldelsen kommer på baggrund af en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen, der blev igangsat efter afsløringer fra TV 2 og Danwatch, der tidligere i år kunne fortælle, at Termas udstyr er blevet brugt i krigen i Yemen.

FAKTA OM KRIGEN I YEMEN

Situationen i Yemen fik i 2018 Udenrigsministeriet til at blokere for al eksport af militært udstyr til brug i krigen i Yemen, men Terma har efterfølgende - trods forbuddet - leveret services og reservedele til udstyr, der blev brugt i krigen.

- Erhvervsstyrelsen kan bekræfte, at styrelsen har afsluttet undersøgelsen af Termas mulige eksporter af dual-use udstyr til Saudi-Arabien, Yemen og De Forenede Arabiske Emirater. Erhvervsstyrelsen har - på den baggrund - overdraget sagen til politiet med henblik på nærmere efterforskning, lyder det i en udtalelse fra Erhvervsstyrelsen, der ikke har yderligere kommentarer.

Strafferammen for brud på reglerne om eksportkontrol omfatter bøder og fængsel i op til to år. I særligt grove tilfælde, hvor "der er tale om skærpende omstændigheder, kan der straffes med fængsel indtil 8 år," fremgår det af Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Termas udstyr er afgørende

Terma har leveret missilforsvar til bombefly og radarer og navigationssystemer til krigsskibe. De krigsskibe, som Terma her leveret udstyr til, er blevet brugt i en blokade, som har afskåret Yemen fra forsyninger af mad, nødhjælp og medicin gennem flere år. Blokaden har resulteret i, at mange millioner er ramt af hungersnød.

Ifølge direktør William Hartung fra tænketanken Center For International Policy i USA er Termas udstyr afgørende. Både for de krigsskibe, der blokerer for livsvigtige forsyninger og for de bombefly, der bruges i krigen af De Forenede Arabiske Emirater.

FAKTA OM TERMA

- Det er en integreret del af luftkrigen og evnen til at ramme mål på jorden. Det er vigtigt for deres offensive operation i Yemen, der har forårsaget utallige lidelser og endnu pågår, udtalte han tidligere i år til TV 2.

Ifølge FN-eksperter har De forenede Arabiske Emirater og deres koalitionspartnere begået krigsforbrydelser i Yemen. Over 200.000 er døde i kamphandlinger eller som konsekvens af krigen, mange millioner er ramt af hungersnød, 80 procent af befolkningen på 28 millioner har brug for nødhjælp, og mere end to millioner børn under fem år lider af akut underernæring.

Eksporterer for milliarder

Terma er Danmarks suverænt største virksomhed inden for militært udstyr. De eksporterer årligt for et milliardbeløb til en lang række lande verden over. Deres udstyr bliver blandt andet brugt på kampfly og krigsskibe.

Politianmeldelsen blev indgivet til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, der har overgivet sagen til Østjyllands Politi.

TV 2 arbejder på en kommentar fra Terma og Østjyllands Politi.

Historierne om Termas rolle i krigen i Yemen er blevet til i et samarbejde mellem TV 2, det undersøgende medie Danwatch, hollandske Lighthouse Reports og NOIR - Nordic Reports.

Undersøgelsen, der har stået på siden februar 2020, er blevet til ved hjælp af satellitfotos, billeder og videoer delt på sociale medier, aktindsigter, offentlige databaser i Danmark og udlandet, anonyme kilder og interviews med eksperter i ind- og udland. Projektet #ScandinavianArms er en del af projektet EUarms, der kortlægger våbeneksport til konfliktlande.

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

_DSC2603-1600px

Lynnedslag stopper letbanen - flere afgange aflyst

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Retten i Aarhus politi byret byretten domstol

Dommer fængsler 35-årig mand i sag om voldtægt

190621 sygepljersker i strejke demo 1930 VTR Still

play Så begyndte strejken: Sygeplejersker får støtte fra Folketinget

Dagens mest læste