Øer håber på lokal genåbning - men én episode fra sidste år spøger på Samsø

Mens de danske ø-kommuner næsten er smittefri, mødes regeringens eksperter for at regne på lokale genåbninger.

Selvom de daglige smittetal fortsat skal tælles trecifret, er det ikke alle steder i Danmark, at smittekæderne forgrener sig.

I de to danske ø-kommuner Læsø og Samsø har man i flere uger nemlig ikke registreret en eneste positiv coronatest, og det får nu det lokale erhvervsliv til at råbe 'genåbning'.

Én af Læsøs blot 1776 indbyggere er Ole Andersen. Han ejer tøjbutikken 'Læsøshoppen' og mener godt, at læsøboerne kan håndtere en lille genåbning.

- Jeg synes godt, at man kan nuancere det lidt. For det koster virkelig mange penge. Så jeg synes godt, at man kan lave en regional opdeling, siger tøjbutiksindehaveren til TV 2.

Han har selv oplevet en nedgang i sin omsætning og håber som det mindste, at regeringen ikke forlænger restriktionerne på den anden side af 28. februar, hvor de lige nu står til at udløbe.

Ole Andersen er indehaver af tøjbutikken Læsøshoppen. Foto: TV 2
Ole Andersen er indehaver af tøjbutikken Læsøshoppen. Foto: TV 2

Ole Andersen får opbakning af øens eneste slagterforretning.

- Jeg synes ikke, at det er retfærdigt, at vi skal være underlagt samme restriktioner, når vi har styr på det herovre, siger slagtermester Anders Klitgaard Svendsen, der sammen med sin barndomsven Palle Strøm driver Læsø Slagteren, til TV 2.

En enig, men mere afmålt reaktion møder man hos øens politiske overhoved.

- Jeg tror, at hvis man skal vælge et sted, hvor det er forsvarligt, så er Læsø en af kandidaterne, siger borgmester Karsten Nielsen (DF) til TV 2.

Sætter man kursen 150 kilometer stik syd, har erhvervslivets pibe nogenlunde samme lyd. Dog spøger et coronaudbrud lige inden jul hos borgmesteren.

Udbruddet på plejehjemmet

På Samsø er situationen nogenlunde den samme som på Læsø: nul smittede i flere uger, men fortsat nedrullede gitre for byens butikker.

De gitre vil flere af øens erhvervsdrivende gerne rulle op. Man bør lave en lokal genåbning, lyder det fra byens handelsstandsforening.

- Hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt, så kan jeg ikke se, hvorfor vi ikke skulle åbne, når vi kun bor 3700 mennesker på øen, siger Michael Svinth, der er formand for Samsø Turist- og Handelsstandsforening, til TV 2.

- På et eller andet tidspunkt skal vi jo åbne, og hvis det er med udgangspunkt i nul smittede, så er det vel et godt sted at starte.

Michael Svinth er formand for Samsø Turist- og Handelsstandsforening Foto: TV 2
Michael Svinth er formand for Samsø Turist- og Handelsstandsforening Foto: TV 2

Sidste år havde Samsø også en længere periode uden nogen smittede overhovedet, men i slutningen af november ramte et smitteudbrud øens plejehjem. Fire beboere døde.

Derfor maner Samsøs borgmester til besindighed.

- Vi har sidste år haft en periode på et halvt år uden smittede, men pludselig gik det løs. Og det kan vi altså godt huske. Så lad os lige tage det lidt med ro, siger Marcel Meijer (S) til TV 2.

Positive coronatest i danske ø-kommuner den seneste uge

Kilde: Statens Serum Institut
Kilde: Statens Serum Institut

Mens Læsø og Samsø er ø-kommunernes coronadukse, har Ærø, Langeland og Bornholm i denne uge registreret et enkelt tilfælde hver. I 'bunden' af listen ligger Fanø, der den seneste uge har kunnet tælle fire positive coronatest blandt øens små 3500 indbyggere.

Mulig genåbning på vej

Øernes forhåbninger om en snarlig genåbning er dog ikke helt urealistisk. Torsdag aften mødes regeringens coronarådgivere netop for at regne på, hvad regionale genåbninger vil betyde for smittetallene.

Helt konkret er de sat til at regne på genåbningen af tre områder, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke til TV 2.

1. Detailhandlen

2. De ældre klasser end 0.-4., som allerede er tilbage i skole

3. Udendørs idræt

Sundhedsministeren selv siger, at vi står i en situation, hvor det vil give mening at åbne nogle dele af landet før andre.

- Det vil ikke være til at bære, hvis vi skal vente på, at den sidste mørkerøde kommune får tallet ned, før vi kan åbne landet op. Der bliver vi nødt til at se mere regionalt på det, men det er ikke helt nemt. Det er noget, vi skal gå varsomt til.

Sundhedsordførerne for de politiske partier er indkaldt til orientering fredag. Her vil de ifølge Magnus Heunicke blive orienteret om drøftelserne fra aftenens møde i referencegruppen.

Man skal dog ikke sætte næsen op efter, at der allerede fredag vil ligge en konklusion klar. Det skyldes blandt andet, at der er brug for en længere tidsperiode fra, at 0.-4. klasse startede tilbage i skole.

Der er lagt op til nogle rigtigt varme dage den kommende uge. Saksild Strand

Juli ender betydeligt varmere end normalt

60_percent

play Østjysk ulveforsker begejstret: Tre ulvehvalpe født

Trafikulykke Grenåvej

Efter bil landede på to andre biler: Bilist sigtet for narkokørsel

Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

skak

International turnering i Aarhus: - Det betyder meget at komme i gang igen

Skolebørn

play Bliv vaccineret inden skolestart, siger Brostrøm. Men hvad mener forældrene?

Dagens mest læste