Nye låneregler kan udløse prisfald i storbyer

Skærpede låneregler vil både presse boligkøbere ud af storbyerne og tvinge priserne på lejligheder i storbyerne ned, forventer realkreditfolk

Foto: Henning Bagger - Scanpix

Der er udsigt til, at der bliver lagt en solid dæmper på storbylejlighedernes heftige priser. Samtidig vil det blive langt sværere for mange boligkøbere at få adgang til lejlighedsmarkedet i Aarhus og København.

Der vil være kunder som vi bliver nødt til at sige nej til. Det vil typisk ramme førstegangskøbere.

Peter Smith, adm. direktør i Nordea Kredit

Det er de nye låneregler, som forventes at træde i kraft den 1. oktober, der betyder, at boligmarkedet imødegår en historisk ændring.  

- Der vil være kunder som vi bliver nødt til at sige nej til. Det vil typisk ramme førstegangskøbere og det vil i praksis være alle kundegrupper, der har mindst formue og højest gældsfaktor, siger Peter Smith, adm. direktør i realkreditselskabet Nordea Kredit, til erhvervsmediet InsideBusiness.

- Det er rigtigt uheldigt, for der er ikke den store mulighed for at leje boliger i København og Aarhus, og der er en reel chance for, at disse grupper bliver presset ud af boligmarkedet i byerne, fortsætter han.

Læs også Presset boligmarked: Nye studerende flyttede ind i skurvogne

Det er specielt førstegangskøbere, singler og velhavende ældre, der får svært ved at komme ind på boligmarkedet i storbyerne, vurderer en række kilder i bank- og realkreditsektoren over for mediet.

Sidste år gjorde Finanstilsynet det til et krav, at boligkøbere i vækstkommuner skal kreditgodkendes til fast forrentet lån med en rente på 4 procent, hvis de vil have et flekslån. De kommende regler lægger op til at skærpe kravene yderligere for folk, der vil købe bolig i vækstområderne – som omfatter København og omegn og Aarhus Kommune.

Regler vil ramme de unge

Reglerne går ud på, at banker og realkreditinstitutter skal holde igen med at give lån med variabel rente eller afdragsfrihed til boligkøbere, der vil låne mere end fire gange husstandens indkomst.

Fordi andelen af de lån skal helt ned på 15 procent, forventes det, at bankerne vælger at tilbyde de lån til de mest attraktive kunder, og det kan ramme førstegangskøberne og dermed de unge. I dag udgør den type lån omkring 35-40 procent af udlånene i de største realkreditinstitutter, skriver InsideBusiness.

Læs også Advarsel: Husk fornuft i boligjagt trods stigende desperation

En række kilder i bank- og realkreditsektoren forventer også, at de kommende låneregler vil lægge pres på boligpriserne i de store byer. Har færre boligkøbere mulighed for at komme ind på markedet, er der også færre til at presse priserne op.

Vi har en klar forventning om, at de tiltag ender med at få priserne til at falde.

Mikkel Høegh, boligøkonom i BRFkredit

- Vi er bekymrede for, om det her får en langt større effekt på priserne end ventet, siger Peter Smith.

En lignende profeti kommer boligøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit med overfor TV 2.

- Vi har en klar forventning om, at de tiltag ender med at få priserne til at falde. Det er en slags selvopfyldende profeti. Vi har gunstige konjunkturforhold med en lav rente, men skattereform og stramninger gør, at der er betydelig risiko for at primært lejligheder i de store byer falder i pris, siger han.

Det er uvist, hvornår effekten af reglerne vil vise sig i markedet, påpeger Mikkel Høegh. Hvis man som boligkøber har købt en ny og dyrere bolig, inden at man sælger den gamle, bør man passe ekstra meget på.  

- Menneskeligt giver det mening at købe en ny bolig, før man sælger den gamle, men kreditmæssigt og økonomisk betragtet er det ikke det smarteste. Især lige nu, hvor priserne risikerer en nedtur, siger Mikkel Høegh.