Ny rapport fra SSI: Hver tredje covid-smittede havde ingen symptomer

En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut konstaterer, at under fire procent af befolkningen over 12 år har været smittet med covid-19.

Op mod en tredjedel af de personer, der har antistoffer fra coronavirus i blodet, fortæller, at de slet ikke mindes at have været syge.

Det viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut, hvor man har analyseret blodprøver for antistoffer fra en udvalgt gruppe danskere.

- Der er en betragtelig smittespredning, som aldrig når op til overfladen. Det viser jo bare, hvad det er for et potentiale, som den her virus har, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, til TV 2.

Retningslinjer giver mening

Som professor overrasker det ikke ham, at så mange smittede ikke har symptomer, men det er en god påmindelse til befolkningen om, at der er en mening med restriktioner i samfundet:

- Der er en god grund til, at vi har alle de her retningslinjer, for den her virus er mere smitsom end som så. Spiller det så en rolle, hvis man ikke får symptomer? Nej, måske ikke for en selv, men man kan godt give det videre til nogle, der får symptomer. Der er meget skjult smitte og skjulte smittespredere, siger han.

Resultaterne af undersøgelsen tyder også på, at 3,9 procent af den danske befolkning over 12 år har været smittet med covid-19 frem til begyndelsen af 2020. Der er altså stadig en en udtalt risiko for, at mange danskere kan blive smittet og syge af covid-19.

Om undersøgelsen

Især de unge rammes

Ifølge undersøgelsen er det især de unge mellem 12 og 29, der har haft covid-19 i løbet af efteråret.

Da november blev til december havde omtrent syv procent af de unge mellem 20 og 29 år antistoffer ifølge undersøgelsen, mens andelen af ældre over 65 år med antistoffer ikke var steget nævneværdigt og lå lige under to procent.

- I modsætning til foråret så vi i perioden efter sommer, hvor smitten begyndte at accelerere igen, at det i høj grad var den yngre del af befolkningen og de unge i tyverne, som har været ramt. Og det er jo også den gruppe, som har meget social kontakt, siger Steen Ethelberg, som er professor og afsnitsleder i Statens Serum Instituts Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, som står bag undersøgelsen, til TV 2.

Selvom antallet af smittede med covid-19 er steget siden efteråret, kan vi ifølge Steen Ethelberg regne med, at det stadig kun er en lille del af befolkningen, der har antistoffer mod covid-19.

Han betragter undersøgelsens resultater som et interessant supplement til de tal, vi dagligt får ind fra de tusindvis af PCR-tests, der tages i landet.

Han understreger dog også, at der skal tages nogle forbehold for undersøgelsens resultater, da det kun var en fjerdedel af de inviterede, der deltog i undersøgelsen. Alligevel mener Statens Serum Institut stadig, at undersøgelsen er retvisende.

Advarer om smitte uden symptomer

Sundhedsstyrelsen advarer i sine retningslinjer om, at man også kan smitte, hvis man har milde eller ingen symptomer. I Sundhedsstyrelsens eget sprog kaldes det præsymptomatisk og asymptomatisk smitte.

I opsporingen af kontakter til smittede arbejder man derfor målrettet med at identificere de personer, der har været i nærheden af den smittede fra 48 timer før symptomdebut til 48 timer efter symptomophør, hvis den smittede har haft symptomer.

Hvis den smittede ikke har haft symptomer, men har et positivt testsvar, så arbejder man på at finde de personer, der har været i tæt kontakt med den smittede fra 48 timer før personen fik foretaget den positive test til og med syv dage efter testen.


Elgiganten

Nu åbner de endelig: - Det er som om, at vinteren er forbi

20070702-153634-5-1920x1284we

Overblik: Sådan genåbner Østjylland mandag

Hjemmeskole studerende

play De fleste studerende føler sig ensomme under nedlukning

Vintergækker

play Første forårsuge giver comeback til kulde og mulige snebyger

90414802_2842243999193987_995621003155472384_n

play Marie-Louise holder midnatsåbent: - Nu bliver jeg herre i eget hus igen

hest2

play Naturpark beskyldt for misrøgt af heste: Afviser alle anklager