Nu stiger grundskylden - se hvor meget den stiger i din kommune

Ifølge Danske Banks cheføkonom er det meget individuelt, hvornår det kan betale sig for dig at betale din grundskyldsstigning

Foto: Colourbox

Når grundskylden efter et par år i dvale til næste år igen får lov at stige, vil boligejerne blive ramt meget forskelligt.

Det viser nye beregninger fra Danske Bank, skriver Politiken

Læs også Storbyerne er populære: Stort prishop på lejligheder

Det er boligejere i og omkring hovedstadsområdet, der får de største regninger. I Østjylland er topscoreren Aarhus Kommune, hvor der i 2018 venter en årlig ekstraregning på i gennemsnit 1.114 kroner. Den gennemsnitlige parcelhusejer i Aarhus betaler i dag 17.145 kroner i grundskyld om året.

Der er dog også mange kommuner - særligt uden for de store byer - som helt slipper for grundskyldsstigninger, siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, til TV 2.

I Østjylland gælder det i Norddjurs Kommune.

Stigninger i grundskylden i 2018

Aarhus: 1.114 kr
Odder: 822 kr.
Silkeborg: 770 kr.
Skanderborg: 662 kr.
Syddjurs: 572 kr.
Randers: 486 kr.
Favrskov: 449 kr.
Horsens: 429 kr.
Samsø: 292 kr.
Norddjurs: 0 kr.

Beregningen gælder grundværdien for et gennemsnitligt enfamiliehus i kommunen.

- Det er især kommuner, hvor grundskylden i forvejen er høj, der oplever stigninger. Men det er slet ikke alle steder, det betyder særligt meget. Der er en hel del kommuner uden stigninger, og mange steder er stigningerne ret små i forhold til, hvad man ellers betaler som boligejer, siger Las Olsen.

Betal ikke med det samme

Stigende grundskyld har været en varm politisk kartoffel i mange år, men efter at have været fastfrosset i både 2016 og 2017 blev det i boligskatteaftalen fra maj besluttet, at den atter kan stige.

Læs også Nye tal viser klar tendens: Boligsalget går forrygende

Det betyder dog ikke, at du skal have flere penge op af lommen allerede næste år. Stigningerne bliver nemlig indefrosset som gæld i boligen frem til 2021, hvorfra boligejerne kan vælge at betale den.

Det er især kommuner, hvor grundskylden i forvejen er høj, der oplever stigninger.

Las Olsen, cheføkonom 

Det er dog meget individuelt, hvornår det kan svare sig at indfri gælden, siger Las Olsen.

- Der kommer renter på fra 2021, men det betyder ikke, at det nødvendigvis er smartest at betale her. Det er et billigt lån, hvor renten svarer til den på et realkreditlån, så det kommer an på, hvad alternativet er, siger Las Olsen og nævner, at det kan være en fordel at betale af på lån med højere renter først.

S vil forhindre skævvridning

I forbindelse med forhandlingerne om den nye boligskatteaftale havde regeringen ønsket, at fastfrysningen af grundskylden skulle fortsætte frem til 2021.

Det var der dog ikke flertal for, fordi Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti modsatte sig.

Læs også Hård kamp om billige ungdomsboliger før studiestart

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, fastholder, at det var en god idé.

- En ren fastfrysning havde betydet en større skævvridning af vores land, og det ville koste rigtig mange penge, som vi har brug for til at styrke velfærd, uddannelse og investeringer, skriver Jesper Petersen i en skriftlig kommentar til Politiken.