Nordlys over Djursland: Et imponerende lysshow

De flouriserende farver kunne ses på aftenhimlen - bl.a. i Auning på Djursland

Så flot var nordlyset set fra Auning på Djursland omkring klokken 20.30 tirsdag aften. Foto: Valther Jørgensen / Privatfoto

I samarbejde med tv2.dk

Klart vejr, tålmodighed og en lille smule held var alt, hvad der skulle til, hvis man i aftes og i nat havde lyst til at se det fantastiske fænomen over Danmark.

Et imponerende og ganske kraftigt nordlys viste sig nemlig i mørket over store dele af landet.

Læs også VIDEO: Se den smukke solnedgang

Beretninger og billeder er strømmet ind til TV 2 VEJRET fra både Himmerland, Djursland, Odsherred og Nordsjælland, hvor de grønlige farver nærmest 'dansede' på himlen tirsdag aften og nat.

Nordlys set fra Tisvildeleje i Nordsjælland natten til den 8. november 2017. Foto: Lasse Bruhn / privatfoto

- Ved 20.30-tiden blev der skruet op for et til tider imponerende lysshow, og denne gang var det synligt med det blotte øje til trods for det kraftige måneskin, skriver Valther Jørgensen fra Auning på Djursland, der har taget billedet, som ses herunder.

Sendte partikler mod Jorden

Årsagen til nordlyset er et soludbrud, som blev observeret på solen i fredags.

Ved 20.30-tiden blev der skruet op for et til tider imponerende lysshow, og denne gang var det synligt med det blotte øje.

Valther Jørgensen

Udbruddet har sendt store mængder ladede partikler i retning mod Jorden, hvor de ved mødet med jordens atmosfære har givet anledning til nordlys, der har kunnet ses så langt mod syd som i Danmark.

Det grønlige nordlys skyldes primært partiklernes interaktion med iltmolekyler - typisk i højder på mellem 100 og 200 kilometer over jordoverfladen.

Også flere steder i Storbritannien har man i nat set det imponerende fænomen.

Nordlys set over Rold Skov i Himmerland klokken 19.44 om aftenen den 7. november 2017. Foto: Thorkild Christensen / privatfoto

Der er principielt mulighed for mere nordlys over Danmark i de kommende par nætter, men mere skyet vejr vil gøre det markant sværere at se naturens eget 'festfyrværkeri'.

Desuden er det altid en god ide at bevæge sig langt fra væk byens lys, hvis man vil have de bedste muligheder for at se nordlyset.

Nordlys set fra Ordrup Næs i Odsherred mens månen stod op klokken 20.33 den 7. november 2017. Foto: Lone Athanasakis / privatfoto

SÅDAN OPSTÅR NORDLYS

Nordlys kan skabes i jordens atmosfære efter kraftige udbrud på solen.

Udbruddene på solen slipper energirige partikler ud i rummet i solvinden, som bevæger sig med 500-1500 kilometer i sekundet væk fra Solen.

Afstanden ud til os på Jorden er ca. 150 millioner kilometer, så det tager partiklerne fra én til små fire dage at nå os.

Udbruddene måles i forskellige kategorier på en skala på henholdsvis A, B, C, M og X, hvor X er det højeste. Kategorierne er et udtryk for effekten af partikelstrømmen - altså hvor megen energi der slipper af sted fra solen pr. sekund.

Når de energirige partikler rammer Jordens magnetfelt, bliver en del af dem indfanget og sendt ned mod den øvre atmosfære.

Molekylerne afgiver hurtigt energien igen, og det sker i form af myriader af små lysglimt, som til sammen udgør nordlyset.

I stor højde, fra ca. 500 km og ned til 100 km, udsender oxygenmolekyler primært rødligt lys, der langsomt bliver mere grønligt ned mod 100 km. I omkring 100 kilometers højde bidrager nitrogenmolekyler til et mere blåligt lys.

Jordens magnetfelt modtager konstant partikler fra Solen, men oftest i meget mindre intensiteter end i øjeblikket. Der er således næsten altid nordlys i større eller mindre grad, men det er sjældent så kraftigt og udbredt, at vi kan se det nede på vore breddegrader.