Nordlys kunne ses fra Danmark

I en times tid kunne man i den forgangne nat se nordlys. Det er anden nat i træk, der blev set nordlys fra Danmark

Nordlys kunne anes fra Mårup kirke i Nordvestjylland natten til den 6. januar. Foto: Paw Nielsen / Seerfoto

I samarbejde med tv2.dk

En geomagnetisk storm på Jorden gav lørdag aften og natten til søndag mulighed for at se et nordlys, der med sine karakteristiske grønlige farve kunne anes i horisonten.

Læs også Frivillige på vandet for at lede efter forsvundne Steffen

Tåge over store dele af landet gav dog udfordringer for mange i bestræbelserne på at se nordlyset. Derfor var det nok de færreste i Østjylland, der fik fænomenet at se. 

Men andre steder i Jylland var det muligt.

Med tålmodig og frit udsyn mod nord var der chance for at se nordlys over Danmark i nat. Foto: Ritzau Scanpix (genrebillede)

Nordlyset blev set i Nordvestjylland

En af de heldige var Paw Nielsen fra Brønderlsev, der har taget billedet i toppen af artiklen, da han fra Mårup Kirke syd for Lønstrup i Nordvestjylland fangede nordlyset over Vesterhavet.

Læs også Sidste chance for at søge eftertragtet job i forlystelsespark

Nordlys opstår, når elektrisk ladet plasma fra Solen i forbindelse med øget solvind rammer Jordens magnetfelt og går i forbindelse med ioniserede ilt og nitrogenatomer i Jordens atmosfære, som udsender fluoriserende lys i grønlige og rødlige farver.

Netop dette skete i lidt over en times tid omkring midnat, hvor man havde de bedste chancer for at se det i Danmark sjældne himmelfænomen.

Kunne også se nordlys natten til lørdag

Det er anden nat i træk, at Jorden er inde i dette område med elektrisk ladet plasma, som for et par dage siden blev sendt afsted fra områder med huller i Solens korona.

Således kunne man også natten til lørdag se nordlys. Her var det dog kun i den nordlige del af Jylland, man havde vejret med sig.

Nordlys set fra Løkken natten til den 5. januar. Foto: Lena Larsen-Ledet / Seerfoto

Bedre betingelser længere mod nord

Anderledes gode betingelser var der for at se nordlys i det nordlige Skandinavien, i Island og i Grønland, hvor man i aftes og i nat kunne se nordlyset blafre.

Og selv om man nogle gange kan se nordlys i Danmark, så er det til disse egne man skal, hvis man vil have den helt store nordlysoplevelse.