Næsten halvdelen af danskerne undlader håndtryk af frygt for smitte

Inden for den seneste uge er der sket et fald i antallet af danskere, der hilser ved at give hånd, viser undersøgelse.

God håndhygiejne kan begrænse smitte. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

I samarbejde med tv2.dk

Siden sundhedsmyndighederne fredag anbefalede at holde igen med fysisk kontakt, har flere taget det klassiske håndtryk op til genovervejelse.

Hvor det i sidste uge var hver tiende, der undgik at give hånd for ikke at blive smittet med coronavirus, er antallet i denne uge steget til 45 procent. Det viser to Megafonmålinger foretaget for TV 2.

Læs også Guide: Disse områder overser du oftest, når du vasker hænder

På et pressemøde onsdag understregede myndighederne da også vigtigheden i at være ekstra opmærksom på at forebygge smitte.

Man skal huske hygiejnerådene.

Bolette Søborg, overlæge, Sundhedsstyrelsen

- Vi tror ikke længere, at vi kan undgå smitten, men vi prøver at afbøde, at det bliver mange (smittede, red.) og mange på én gang, sagde Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen, på mødet.

- Vi gør meget ud af information til borgere, så folk er opmærksomme på, hvad de selv kan gøre. Man skal huske hygiejnerådene, at holde afstand og passe godt på dem, der er sårbare og ældre.

Håndhygiejne ligger øverst på listen

Udover at undgå håndtrykket går sundhedsmyndighedernes anbefaling også på at holde igen med kys og kram for at forebygge smitte. Men det er håndhygiejne, der ligger øverst på listen.

Og det er afgørende, at vand og ikke mindst sæbe bliver ført rigtigt rundt. Herunder kan du se de områder, der oftest bliver glemt, når man står ved håndvasken.

 

Fingerspidser, håndryg, fuger i hængerne, neglebånd samt rundt om og mellem fingrene skal også have en tur med vand og sæbe. Derudover er forudsætningen for en god og effektiv håndvask kun opfyldt, hvis det foregår i tempereret vand og varer i cirka 60 sekunder inklusive afskyl og tørring.

Flere har udskiftet håndtrykket

I den seneste tid er der også set flere eksempler på alternativer til det klassiske håndtryk.

Prinsesse Benedikte er blandt andet set hilse med foldede hænder i stedet for at give hånd, da hun for nylig var til Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning. Derudover har flere fodboldklubber udskiftet den obligatoriske highfive med modstanden med en fod-mod-fod-hilsen.

Har er fire alternativer til den traditionelle hilsen, hvor man lader håndfladerne mødes.
 

ALTERNATIVER TIL HÅNDTRYK:

 1. Fistbump
  I stedet for at give hånd eller highfive kan en knytnævehilsen - også kaldet fistbump - være et alternativ i sygdomsperioder.

  Denne form for hilsen overfører en tyvendedel færre bakterier end et almindeligt håndtryk, viser et amerikansk studie.
   

 2. Wuhan shake
  Hils med fødderne i stedet for hænderne med et såkaldt 'Wuhan shake'. Denne måde at hilse på har fået sit navn efter den kinesiske by Wuhan, hvor coronavirussen i første omgang blev opdaget.

  Hilsnen udføres ved at to mennesker lader indersiden af først deres ene fod og så deres anden mødes.
   

 3. Albuestødet
  To albuer mod hinanden er en tredje måde at hilse på i stil med knytnævehilsnen fist bump.

  Denne hilsen har Trumps vicepræsident, Mike Pence, taget til sig for at undgå at give hånd for at undgå smitte.
   

 4. Namaste
  Der er også den indiske hilsen 'namaste', som prinsesse Benedikte har ladet sig inspirere af.

  Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu har også taget hilsnen til sig, da han opfordrer folk til at hilse med foldede hænder og et let hovedbuk.