'Mors lille dreng' udnyttet som voksen: Er et nemt offer

I dokumentaren 'Mors lille dreng på egne ben' udleverer Jørn Toft Jensen sine konto- og pasoplysninger til pushere, der køber telefoner i hans navn.

Jagten på den næste hashrus er det eneste, den 19-årige østjyde Jørn Toft Jensen kan fokusere på.

Gennem 20 år har TV 2 fulgt ham - fra da han som spæd blev fjernet fra sine biologiske forældre og kom i familiepleje til, han som barn kæmpede med sociale vanskeligheder og autisme. Og nu er Jørn som voksen igen ude i problemer.

Jørn ryger hash og sælger det selv videre.

quote Det kom jo bag på os, at det kunne ske. Det er ikke rart at være vidne til, at ens dreng bliver udnyttet, fordi han er den svage i misbrugermiljøet.

Uffe Bach Andersen, plejefar til Jørn

I dokumentaren 'Mors lille dreng på egne ben' får Jørn besøg på sin adresse, hvor han bliver bedt om at udlevere sine kort- og pasoplysninger. Og det gør han til gengæld for en klump hash.

- Jørn tænker kun på, at han får lidt penge og sager. Han tænker kun på, hvad der sker her og nu og ikke på de langsigtede konsekvenser. Så han tror på dem (pusherne, red.), når de siger noget, fortæller Uffe Bach Andersen, plejefar til Jørn.

Køber telefoner i Jørns navn

Noget tid efter viser det sig, at pusherne har købt mobiltelefoner i Jørn Toft Jensens navn.

TV 2 har fulgt Jørn Toft Jensen fra han var spæd til i dag, hvor han er 19 år gammel.

Jørn står nemlig ikke registreret i RKI, hvilket er et krav i de fleste telebutikker, når man køber en telefon på afbetaling.

Hos Teleselskabernes branchesamarbejde er problemstillingen ikke ny for dem. 

- Det er noget, man godt kan genkende forekommer. I branchen har man kendskab til, at der bliver købt telefoner med henblik på videresalg, og ofte bliver telefonerne derfor ikke betalt, siger Jakob Willer, direktør hos Teleselskabernes branchesamarbejde. 

I Jørns navn blev købt tre mobiltelefoner for cirka 20.000 kroner, inden Jørns plejeforældre fik sat en stopper for det. Jørns plejemor, Lilli Bach Andersen, fik besked om købene, fordi hun er Jørns værge.

- De havde faktisk prøvet mange flere steder, men nogle steder var de blevet afvist, fordi det ikke var Jørn, der stod der. Men det gik altså også igennem nogle steder, så Jørn stod pludselig med en gæld, forklarer Lilli Bach Andersen.

Et nemt offer

På det tidspunkt, hvor det skete, var Uffe Bach Andersen blevet ansat af Aarhus Kommune til at få Jørn væk fra det dårlige miljø i Aarhus. 

Sammen gik de to - Jørn og Uffe - derfor til politiet i november 2016 for at anmelde, at Jørn var blevet afpresset til at købe mobiltelefoner.

ER DU MORS LILLE DRENG?

I januar var Jørn så til den første afhøring hos politiet i Aarhus Vest. 

- Jørn kan ikke rigtig huske noget, har svært ved at koncentrere sig under afhøringen, og han kan ikke skelne tingene fra hinanden. Så det er jo en svær sag, når anmelderen er en som Jørn, fortæller Uffe Bach Andersen.

Sagen er endnu ikke afsluttet. Det er ikke afgjort, hvorvidt der er tale om, at Jørn er blevet afpresset, eller om han frivilligt har udleveret sine oplysninger.

 

- Det kom jo bag på os, at det kunne ske. Det er ikke rart at være vidne til, at ens dreng bliver udnyttet, fordi han er den svage i misbrugermiljøet. Vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at det ikke kunne ske. Lilli blev værge for Jørn for, at han ikke skulle kunne optage kviklån og den slags. Men vi lærte så, at der var andre, der havde andre planer for Jørn, siger Uffe Bach Andersen.

Forsøger at dæmme op for problemet

Hos teleselskaberne forsøger de at dæmme op for problemet, men opfordrer til, at man politianmelder sagen, hvis man er blevet presset til at købe en telefon.

- Hos teleselskaberne laver man kreditvurderinger, når man køber en telefon på afbetaling. Men det er svært ved at gardere sig imod, om folk rent faktisk har i sinde at betale, hvis de i forvejen ikke har etableret gæld eller har en historik. Samtidig sørger man for at lave en ordentlig identifikation og identitetskontrol. Det er vanskeligt at gardere sig imod problemer, siger Jakob Willer, direktør hos Teleselskabernes branchesamarbejde.

Østjyllands Politi har ikke ønsket at udtale sig om, hvor kendt problemet er hos dem, da de ikke har noget statistik på afpresningssager af denne type.

Tredje del 'Mors lille dreng på egne ben' bliver sendt på TV 2 torsdag den 18. maj klokken 20.00. 

VIDEO: Her kan du se et uddrag fra dokumentarprogrammet, der torsdag aften sendes på TV 2. 

 

20210302-130046-L-1920x1280we

Flertal åbner for de store elever kommer i skole som det næste

thumbnail_20210302133659_IMG_1287 (1)

29-årig skabte kaos med vandpistol - nu kommer politiet med en løftet pegefinger

Odder Svømmeklub svømning svømmehal

Medlemmerne forsvinder fra lukket svømmeklub

20210121-172854-L-1920x1280we

Den nye og mere skånsomme næsetest er ankommet - her kan du snart blive testet

20200423-152111-7-1920x1311we

play Endnu en solskinsdag forude - men snart venter køligere temperaturer

Billede 01.03.2021 kl. 22.13

Vil ikke flytte renseanlæg alligevel: - Selvfølgelig skal vi tænke os om