Minister kaldes i samråd om manglende studieboliger

Der er hård kamp om studieboliger i de store uddannelsesbyer

Foto: Ólafur Steinar Gestsson - Scanpix

65.165 unge danskere fik natten til lørdag besked om, at de er kommet ind på en videregående uddannelse.

For mange af dem blev lettelsen dog hurtigt afløst af panik, for det kan være nærmest umuligt at finde en bolig, som er til at betale for studerende, i de store studiebyer. 

Læs også Genbrugsstation tilbyder startpakker til unge studerende

Derfor har Enhedslisten kaldt transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om boligsituationen for de studerende.

Minister skal svare

Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmussen, beder ministeren "redegøre for udviklingen i antallet af studiepladser og manglen på boliger til studerende i de større danske uddannelsesbyer"; København, Aarhus, Aalborg og Odense. 

Læs også Få studielejligheder til salg i Aarhus og de store byer

Ministeren bliver bedt om at svare på, hvad regeringen vil gøre for at sikre, at der er nok boliger til de studerende.

Desuden er partiet kommet med et udspil om en støtteordning, hvor staten skal medfinansiere nogle af kommunernes udgifter til at skaffe flere studieboliger.

Udbuddet følger ikke med efterspørgslen

Der er særligt pres på markedet for lejeboliger i København og Aarhus. Alene i København er op mod 10.000 kommende studerende på jagt efter en bolig op til studiestart.

Boligportalerne er nærmest blevet rendt over ende af boligsøgende, siden de unge fik besked om studieoptaget i weekenden.

- I år er det markant højere end tidligere. Boligmarkedet kan ikke absorbere det pres, der er lige nu. Det giver nogle kæmpe udfordringer, fordi udbuddet af boliger ikke følger med efterspørgslen, lyder det for eksempel fra Anders Hyldborg, administerende direktør hos BoligPortal.

02:03

VIDEO: Antallet af unge, der ønsker en billig ungdomsbolig, stiger år for år. På Kollegiekontoret er der travlhed og ingen ledige boliger i øjeblikket

Luk video

For et år siden bad Enhedslistens boligordfører også daværende boligminister, Inger Støjberg (V), redegøre for udviklingen i studiepladser og studieboliger.

Det fremgik af ministerens svar, at der fra 2005 til 2015 var kommet 77.000 flere studiepladser på landets videregående uddannelser, mens der tilsvarende var skabt 13.000 nye studieboliger (kollegieboliger, almene ungdomsboliger og øvrige ungdomsboliger), heraf godt 9000 i de syv største uddannelsesbyer.