To millioner danskere skal skifte væk fra Skoleintra - her adskiller afløseren sig

Aula, som erstatter Skoleintra i løbet af efterårsferien, har været forsinket, og flere vil vente endnu længere tid med at indføre det.

Skoler og dagtilbud skal fremover bruge Aula til at kommunikere. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

To millioner danskere skal fra i dag og henover efterårsferien skifte it-system.

Det sker, når det omdiskuterede - og stærkt kritiserede - Skoleintra afløses af det forsinkede og 350 millioner kroner dyre Aula. Den nye digitale kontaktbog, der er kommunernes hidtil største it-projekt, skulle være rullet ud ved skoleårets start, men justeringer betød, at lanceringen blev skubbet ti uger.

Læs også Nyt skoleintra venter efter efterårsferien: Forældre bør forvente kaos

I den tid har flere skoler og lærerforeninger, der har testet Aula, advaret om, at systemet ikke er køreklart endnu, og at timingen ikke er rigtig.

Der mangler nogle vigtige funktioner, og lærerne har ikke tid til at sætte sig ind i programmet her midt i et skoleår, mener eksempelvis Jesper Skorstensgaard fra Århus Lærerforening. Danmarks Lærerforening har samlet opfordret til, at udrulningen af Aula først bliver til næste skoleår.

Læs også Tre børn forsvandt - nu ændrer skole sin praksis

Ved årskiftet tog skoler i fire kommuner Aula i brug som et pilotforsøg, og i august blev testfasen udvidet til at omfatte 24 skoler i 12 kommuner.

Herunder listes de tre væsentligste forskelle ved de to systemer op:

1. Forenkling

Skoleintra blev kritiseret for at stresse forældre med de mange beskeder, der blev sendt ud – af blandt andre forældre. Det gik så vidt, at den tidligere regerings stresspanel anbefalede at lukke Skoleintra - og i øvrigt også dens efterfølger -, fordi den lægger et ”markant og unødigt pres på mange børnefamilier”, som Anette Prehn, formand for regeringens stresspanel, sagde i januar.

Det skal Aula forsøge at løse ved at have enkle og overskuelige rammer for kommunikationen mellem skolen og hjemmet.

 

Ifølge Jakob Volmer, der er projektleder i Kombit, som står bag Aula, har det eksempelvis været vigtigt, at der er én måde at skrive beskeder på, og en måde at læse opslag på. 

 

- Man kan styre, hvad der er relevant for forskellige modtagere, og skolerne kan styre, hvad der er en vigtig besked, som alle skal se, siger Jakob Volmer.  

 

2. Overblik

Skoleintra er – deraf navnet - et intranet forbeholdt skolen, dens lærer, elever og forældre. Aula kommer også til at omfatte alle landets dagtilbud fra 2020.

 

Det betyder, at man som forældre kan orientere sig om sit barn, fra det begynder i vuggestuen, i SFO’en, og til det går ud af skolen.

 

3. Sikkerhed

Skoleintra er fra en tid, før der var noget, som hed GDPR. Da EU’s databeskyttelseslov trådte i kraft sidste år, understregede Itslearning, som står bag Skoleintra, at systemet var sikkert og opdateret. Det er Aula også, fortæller Jakob Volmer, som siger, at ”det er en af de første større it-løsninger, hvor GDRP er tænkt ind fra starten.”

 

I 2016 var sikkerheden ellers med til at forsinke arbejdet med Aula, men nu skulle den være køreklar. Eksempelvis kan systemet håndtere en situation, hvis nogle forældre ikke har givet samtykke til at vise billeder af deres barn.

 

- Løsningen i systemet gør, at så kan man ikke vise det billede, siger Jakob Volmer.