Mette Frederiksen: Vi vil se flere lokale nedlukninger resten af året

Strategien med at bekæmpe coronavirus vil nu have fokus på det lokale og det regionale, sagde statsministeren på pressemøde.

Mette Frederiksen holdt pressemøde i dag, lørdag, kl. 11. Foto: Ritzau / Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

I foråret brugte regeringen 'hammeren' - en nedlukning af hele Danmark - for at bekæmpe coronavirus.

Men nu er vi i en anden sitiuation, og kampen for at bekæmpe coronavirus vil nu sætte fokus på det lokale og det regionale, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet lørdag.

- Nu er vi i gang med 'dansen' med coronavirus. Den periode, hvor vi skal leve med, at sygdommen og virus er her, og hvor vi har behov for samfundsaktiviteterne er i gang, sagde Mette Frederiksen.

- Den her virus er lumsk, og vores opgave som samfund og som mennesker er at få den lukket ned, der hvor det måtte ske, lokalt. Derfor er vores hovedfokus i den danske strategi det lokale og det regionale, sagde Mette Frederiksen.

Læs også Michaels natklub bløder – samtidig er han selv i risikogruppen

Det er blandt andet den øgede testkapacitet, der gør den strategi mulig.

- Det lokale spor, som allerede er i gang, og som allerede virker, kan kun lade sig gøre, fordi vi har en omfattende testkapacitet, siger Mette Frederiksen.

Tretrins-raket

Den testkapacitet skal nu bruges som første led i det, Mette Frederiksen kaldte en 'tretrins-raket' i kampen mod coronavirus.

- Der er skabt klare arbejdsgange, og der kan være forskellige lokale forhold, som skal håndteres. Men der er tre principper, som gælder overalt: 1) test 2) opsporing og 3) isolation og karantæne, sagde Mette Frederiksen.

Læs også COVID-19 LIVE: Borger testet 24 gange på 14 dage - flere parter kræver klarere retningslinjer

Hun åbnede også mulighed for at hele byer og samfund kan lukkes ned.

- Ovenpå det kan der så være behov for lokale nedlukninger. Det har vi set i Hjørring, i Ringsted og i Aarhus, og sådan vil vi også se lokale tiltag i sensommeren og ind i efterår og vinter, sagde Mette Frederiksen.