Mette Frederiksen til Løkke: Hallo, Jylland findes faktisk stadig

Mette Frederiksen brugte sin første 1. maj-tale til at kritisere regeringen for ikke at tænke på provinsen

00:50

I samarbejde med tv2.dk

Har regeringen glemt, at Danmark er mere end København?

Det spørgsmål stillede Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i sin første 1. maj-tale tidligt mandag morgen i Randers.

Læs også Ry-sagen kører i dag: Vidne skal i skranken

- Vi behøver ikke være ens, men vi behøver være fælles med hinanden. Og det er altså som om, at regeringen har glemt, at Danmark er mere end nogle få postnumre nord for København, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Lettelser i topskatten, ikke nogen progression i boligskatten (regeringen har foreslået en flad boligskat, red.), nej til togfonden, store besparelser på ungdomsuddannelser over alt i provinsen og færre vindmøller. Hallo, Lars Løkke Rasmussen, Jylland findes faktisk stadig.

Kræver svar om pensionsalder

Mette Frederiksen brugte også en stor del af sin tale på Fritidscentret i Randers på at tale om pension.

Regeringen ønsker at hæve pensionsalderen hurtigere end det, der allerede er aftalt, men det vil Socialdemokratiets formand ikke være med til.

Sammen med Enhedslisten og SF er hun mandag ude og kræve, at regeringen dropper sine planer om at forhøje pensionsalderen.

Læs også Rygeforbud på hospitaler: Det udstiller folk

Samtidig vil partierne også have svar på, hvor meget regeringen ønsker, at danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet.

- Lars Løkke Rasmussen, i dag stiller jeg dig derfor et spørgsmål. Hvor meget længere skal danskerne arbejde? Er det et halvt år? Er det et år? Er det to år? Jeg synes, at I fortjener et svar, siger Mette Frederiksen.

Funding: Her er Venstre sårbar

I august sidste år varslede den daværende V-regering i 2025-planen, at man ønskede at hæve pensionsalderen med et halvt år fra den 1. januar 2025 - fra 67 til 67,5 år.

Det har et flertal med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti dog sagt nej til. Og siden regeringen i november blev udvidet med Liberal Alliance og De Konservative har 2025-planen været lagt på hylden.

Regeringen har dog fastholdt ønsket om at få danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet, men man har endnu ikke forklaret præcist hvordan.

Læs også Nabostrid: Udsigten er blevet ødelagt med vilje

Ifølge TV 2's politiske analytiker Thomas Funding kommer vi dagen igennem til at høre de røde partier snakke rigtig meget om pension. 

- Det er der, hvor Venstre er mest sårbar. Det er bare ikke en populær sag at ville sætte pensionsalderen op, og det angriber Socialdemokratiet klogligt, benhårdt 1. maj, siger Thomas Funding.

Af de tre regeringspartier mener han særligt, at diskussionen om pension rammer Venstre hårdt.

- Det er Venstre den gør ondt på. De bliver skubbet længere og længere ud på højrefløjen, forsøger Socialdemokratiet på, siger Thomas Funding.

Læs også Nabostrid: Det handler om meget mere end en hæk

Seks taler i dag

Talen i Randers er den første af i alt seks taler for den socialdemokratiske formand den 1. maj.

Klokken 7.50 taler hun hos LO i Aarhus, 9.25 er det 3F i Midtjylland, 11.00 Metal Lillebælt i Fredericia, 12.20 Kongens Have i Odense og 14.30 i Esbjerg.

Normalt taler Socialdemokratiets formand også i Fælledparken i København den 1. maj, men ligesom både SF's formand, Pia Olsen Dyhr, og Enhedslistens Pernille Skipper holder hun sig væk i år.

I stedet er det de tre partiers spidskandidater ved kommunalvalget senere i år, der repræsenterer dem i Fælledparken.

 

I samarbejde med tv2.dk