Mette Frederiksen om genåbning: - Vi løber en kalkuleret risiko

Når partilederne tirsdag skal forhandle genåbningen af Danmark, handler det om at finde den perfekte balance, lyder det fra statsministeren.

Danmark står over for en gradvis genåbning af landet, når partilederne tirsdag eftermiddag skal forhandle på baggrund af eksperters beregninger og anbefalinger.

Og lige nu er det et spørgsmål om at ramme balancen mellem at åbne, uden at presset på sundhedsvæsenet bliver for stort.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook tirsdag.

- Vi løber altså en kalkuleret risiko. Som vi i øvrigt også gjorde det sidste år, da vi genåbnede efter den første nedlukning, skriver statsministeren.

Hun håber på et bredt politisk samarbejde om genåbningen, selvom flere partiledere har givet tydeligt udtryk for, at de vil have genåbnet mere end de små butikker og afgangselever udvalgte steder, der ellers er lagt op til.

Hun håber på et bredt politisk samarbejde om genåbningen, selvom flere partiledere har givet tydeligt udtryk for, at de vil have genåbnet mere end de små butikker og afgangselever udvalgte steder, der ellers er lagt op til.

En risiko for, at smitten eksploderer

Mette Frederiksen understreger, at hendes regering vil insistere på ikke at "sætte det hele over styr", fordi danskerne er blevet utålmodige.

- Åbner vi for meget og for hurtigt, så er der en stor risiko for, at smitten eksploderer på et tidspunkt, hvor for få ældre og sårbare er vaccinerede, skriver hun.

Statsministeren understreger, at selvom der er uenighed om genåbningstempoet, så er "summen af partiernes synspunkter og vurderinger" grunden til, at Danmark er kommet bedre igennem coronapandemien end mange andre lande.Mette Frederiksen understreger, at hendes regering vil insistere på ikke at "sætte det hele over styr", fordi danskerne er blevet utålmodige.


- Åbner vi for meget og for hurtigt, så er der en stor risiko for, at smitten eksploderer på et tidspunkt, hvor for få ældre og sårbare er vaccinerede, skriver hun.

Statsministeren understreger, at selvom der er uenighed om genåbningstempoet, så er "summen af partiernes synspunkter og vurderinger" grunden til, at Danmark er kommet bedre igennem coronapandemien end mange andre lande.

Alligevel gentager statsministeren, at både marts og april vil komme til at teste danskernes tålmodighed.

- Corona er ligeglad med, hvad man stemmer. Det er hverken en rød eller blå sygdom. Det skal bekæmpelsen af den heller ikke være, skriver hun.

- Vi skal åbne i større omfang

Flere blå partiledere har dog i løbet af tirsdagen givet udtryk for, at de ikke er tilfredse med tempoet.

Søren Pape Poulsen (K) undrer sig for eksempel over, at nogle butikker må genåbne, mens andre ikke må. Desuden undrer han sig over, at liberale erhverv som frisører slet ikke er nævnt, ligesom kun efterskoleelever i Nordjylland og Vestjylland må vende tilbage i skole.

- Stop det pjat. Få dem åbnet, lød det tidligere på dagen fra Søren Pape Poulsen.

Også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er utilfreds. Han mener, at alle selvstændige butikker bør kunne genåbne, ligesom også frisører og massører bør være omfattet af genåbningen.

- Vi skal i større omfang, end regeringen lægger op til, have åbnet for erhvervslivet.

Desuden skal alle efterskoler og højskoler også kunne åbne, og ikke kun i udvalgte steder af landet, mener Ellemann-Jensen.

Partilederne mødes til forhandlinger tirsdag eftermiddag klokken 15.30.

Laura Thomsen Luxury

Butiksejer lod kunder bytte julegaver under nedlukning: Torsdag kom han godt fra start i retssagen

20141104-103344-2-1920x1280we

play Havbrugsejer beskyldes for massiv forurening - nu begynder retsagen

Magnus Heunicke

Eksperter regner på større genåbning

040321 Vildthegn DIGI Still

Ubudne gæster gnaver i Slotspark

Vaccine dosis.

Professorer tror på behov for at skulle revaccinere mod corona

Mia Vester, kroniker

25-årig kroniker frygter at rykke bagud i vaccinekø: - Det er et hårdt slag