Lyst til en kølig dukkert? Du kommer til at fortryde det

Trods flere dage med varmt forårsvejr halter badevandstemperaturerne efter. På Grenaa Strand er vandet kun 9,7 grader varmt

Det har været vejr til en is, men for de fleste må badeturen vente lidt endnu. Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Efter en kold start på foråret har forårsvarmen endelig lagt sig over landet og drevet de flestes tanker om kulde og sne på flugt.

Lige indtil man dypper tæerne i vandkanten.

For selv om sol og høje temperaturer får danskerne til at drages mod et dyp i havet, så er en tur i havet fortsat forbeholdt de få, der nyder det helt kolde gys.

Læs også Kattegatcentret fejrer fødselsdag: 25 år med hajer i Østjylland

Den højeste vandtemperatur findes i øjeblikket i Limfjorden lige nord for Aalborg, hvor DMI har målt 15,2 grader.

Men derudover er der kun to steder mere landet over, hvor temperaturen er over 14 grader, nemlig i Korsør og på det sydlige Rømø.

De fleste andre steder i landet ligger vandtemperaturen omkring 12 til 13 grader og er så lav som 9,7 grader i Grenaa og Hirtshals, 9,0 i Nyborg og 7,7 i Tejn på Bornholm.

- Sagen er den, at vandet er koldt – og det kun er vinterbaderne, som synes, at det er alt for varmt, lyder det fra meteorolog på TV 2 Vejret Danny Høgsholt.

Temperatur stiger med en halv grad om dagen

Der er ingen officielle definitioner for, hvor høj vandtemperaturen skal være for, at der er tale om vand, der er dejligt at bade i, men TV 2 Vejret betegner det som en badedag, når middeltemperaturen er 19 grader eller derover.

Sagen er den, at vandet er koldt – og det kun er vinterbaderne, som synes, at det er alt for varmt.

Danny Høgsholt, meteorolog, TV 2 Vejret 

Og hvornår sker det så? Ja, det kommer ikke overraskende an på vejret, men ikke på den måde, som mange måske vil tro.

- På en varm forårsdag som i dag med svage vinde og fuld sol fra morgen til aften kan man forvente, at temperaturerne i vandet stiger med omkring en halv grad per dag, fortæller Danny Høgsholt.

Og det er det faktum, at solen skinner på vandoverfladen, der er vigtigst for vandtemperaturen.

Læs også Varmt og solrigt vejr giver særlige vindforhold

- Temperaturen i luften er ikke så vigtig for badevandstemperaturerne. Det er mængden af solskin, der spiller den største rolle for, om vandet bliver varmere, siger Danny Høgsholt.

Hvis solen fortsætter med at skinne fra en skyfri himmel, så kan middelbadevandstemperaturen altså runde de 19 om omkring 14 dage.

Desværre ser det ud til, at der går lidt skyer for solen allerede tirsdag og med regn torsdag.

00:58

VIDEO: Se den østjyske vejrudsigt for de kommende fem døgn.

Luk video