Lola Jensen: Guide til iPad-fri ferie med børn

Det kan være svært, når ens barn bare ikke vil lægge den lille håndholdte computer fra sig

Feriesæsonen har for alvor ramt Danmark, og det betyder for mange børnefamilier, at man har ekstra tid til at være sammen.

Men selvom det umiddelbart kan lyde dejligt, så er der mange familier, der i ferietiden møder uforudsete konflikter, fortæller familievejleder Lola Jensen.

Især er fravænning fra brug af iPads svært, når forældrene pludselig har masser af tid til at hygge med børnene.

Lola Jensen guider her til, hvordan ferien bliver nemmest og mest behagelig med børn, og hvordan du bedst håndterer iPadabstinenserne.

Hvad er den bedste fremgangsmåde, når vi skal lave aktiviteter som en familie?

- Du skal som forælder lave en plan, og så skal du sige til dit barn: "her er planen, og den er ikke til diskussion". Så må du forklare dem, at efter de har været med til at spille eller gå en tur, så kan de komme tilbage til deres iPad. Der skal være en gulerod-konsekvens-politik. Som forældre skal du ikke bare give op. Du skal holde ved og tage konflikten, hvis børnene ikke vil deltage i de fælles familieaktiviteter, siger Lola Jensen.

Okay, men skal jeg aktivere børnene, eller skal de aktivere sig selv? 

- Det kan du som forældre selv bestemme. Du kan eventuelt dele ferien i tre dele. Én hvor du bestemmer, én hvor børnene gør, hvad de plejer, og én del hvor børnene skal finde på en aktivitet, der ikke er iPaden, forklarer Lola Jensen.

Skal børnene ikke bare have lov til, at slappe af med deres iPad, når nu det er ferie?

- De slapper ikke bedst af med en iPad, for der er så mange lyde og indtryk. Børn skal netop slappe af, og det skal forældrene selvfølgelig gøre plads til, men det er ikke med en iPad. Derfor er det også vigtigt, at forældre gør plads i deres plan til, at man slet ikke skal lave noget, siger Lola Jensen.

Men hvis alle er gladest, når vi kigger på en skærm, er det så ikke i orden?

- Mange forældre burde blive bekymrede, hvis man som familie ikke kan finde ud af at være sammen uden iPads. Netop derfor er det vigtigt at tage kampen og turde blive sur i sin ferie. Det er det hele værd på den anden side af kampen, og ferien bliver meget bedre. Forældre skal ikke blive konfliktsky i ferien, råder Lola Jensen.

VIDEO: Hvis støjniveauet skal ændres, skal ændringerne komme nedefra, mener familievejleder Lola Jensen. Hør hele interviewet her.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn flipper ud og ikke vil slippe iPaden?

- Du skal turde, at de bliver ustyrlige. Men du skal som forældre forberede dig på scenariet, så du ved hvilke løsningsmuligheder, du har, siger Lola Jensen.

Familievejlederen understreger dog, at iPadbegrænsning ikke kun gælder børnene.

- Det gælder også den anden vej. Forældrene skal huske, at de heller ikke selv skal have deres iPad eller telefon fremme hele tiden, siger Lola Jensen.

Tre råd hvis du som børnefamilier skal til udlandet:

 

 

Ida

VIDEO: Se dokumentarserien om "Dødskrydset" her

Lilli Gyldenkilde Torv

Nyt Horsensbyggeri er kåret til landets værste

blå blink politi politibil patrulje

73-årig var efterlyst: Nu er han dukket op i Hamborg

thumbnail_20210302133659_IMG_1287 (1)

29-årig skabte kaos med vandpistol - nu kommer politiet med en løftet pegefinger

Odder Svømmeklub svømning svømmehal

Medlemmerne forsvinder fra lukket svømmeklub

2d2a249e-7f1c-4f48-ab8c-19b00de78032

Harald Nyborg advarer mod gamle affugtere, der kan bryde i brand