Lærere og pædagoger udsender massivt strejkevarsel

Den bebudede strejke vil lægge børnepasningen fuldstændig ned i 12 kommuner

Foto: Claus Bech - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Forældre med børn i daginstitutioner skal muligvis snart se sig om efter en anden børnepasning.

Og forældre med skolebørn risikerer at stå foran lukkede skoler, hvis overenskomstforhandlingerne ender i en konflikt, fordi de offentlige forhandlinger er brudt sammen og nu er blevet henvist til Forligsinstitutionen.

Tirsdag morgen sender Danmarks Lærerforening og BUPL – Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund – et meget massivt strejkevarsel ud. 

Læs også Se listen: Sådan kan sygehusene blive ramt af strejke i Østjylland

Det involverer i alt 10.900 lærere og pædagoger og kan ramme op til 100.000 børns dagligdag i skoler, daginstitutioner og fritidsinstitutioner.

Den bebudede strejke fra de store lærer- og pædagogorganisationer vil sende 5900 lærere og 5000 pædagoger i strejke og lægge børnepasningen fuldstændig ned i 12 kommuner:

 • Nyborg
 • Kalundborg
 • Herning
 • Aalborg
 • Gentofte
 • Helsingør
 • Ballerup
 • Høje-Taastrup
 • Haderslev
 • Vejen
 • Silkeborg
 • København (Nørrebro/Bispebjerg)

I 10 af kommunerne kan strejken lukke 171 skoler. Du kan se hvilke nederst i artiklen.

- At udtage medlemmer til en konflikt er et alvorligt skridt. Men vi står også i en yderst alvorlig situation, siger formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.

- Vi ønsker at få arbejdsgiverne til at lave en overenskomstaftale med os, så folkeskolen kan få en ny start, og så vi igen kommer ind på samarbejdssporet, siger han.

Som et kuriosum er arbejdsgivernes chefforhandler Michael Zieglers kommune Høje-Taastrup med som en af de ramte kommuner, når det gælder både skoler og børnepasning. 

Læs også Chokeret over pris for letbane-forsinkelser: - Vi skal lære af det

100.000 børns dagligdag rammes

Pædagogernes forklaring på det omfattende strejkevarsel er, at økonomien har det godt i Danmark, men det til trods afviser arbejdsgiverne at forbedre offentligt ansattes løn og arbejdsvilkår ved overenskomstforhandlingerne.

Et argument, som arbejdsgiverne er lodret uenige i.

Her hedder modargumentet, at de offentligt ansatte i en årrække har fået for meget i løn i forhold til de privatansatte.

BUPL har sammen med de øvrige 50 faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet sendt et strejkevarsel til de offentlige arbejdsgivere. 

Læs også Politikere om nyt børnehospice: Fenrishus er et oplagt bud

- Efter tre kriseoverenskomster i træk så skal vores medlemmer have bedre løn og arbejdsvilkår. Vi er mere værd, men det vil arbejdsgiverne ikke anerkende. Derfor varsler vi konflikt, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.

BUPL har tirsdag morgen givet direkte besked til de medlemmer, der vil blive omfattet af en strejke. Og BUPL har koordineret med blandt andre Danmarks Lærerforening, så de kan lukke hele arbejdspladser.

Der er tale om en landsdækkende konflikt, hvor cirka 80.000 offentligt ansatte er udtaget til konflikt fordelt over alle landets kommuner på tværs af fagområder – i kommuner, regioner og i staten. Imens forhandler parterne videre i Forligsinstitutionen for at undgå en stor strejke. 

Sandkassen kan blive tom i Silkeborg Kommune i april. Der er varslet strejke fra pædagogernes fagforening BUPL. Foto: Brian Bergmann - Ritzau Scanpix

- Vi har udtaget cirka 5000 pædagoger i 12 kommuner til konflikt i første omgang – og laver en stærk politisk markering. Det er det våben, som vi har i værktøjskassen, og vi bruger det med omhu. Vores mål er ikke at gøre livet besværligt for børn og familier, men derimod at ramme arbejdsgiverne, fastslår Elisa Bergmann.

Lige nu er overenskomstforhandlingerne altså endt i Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen skal se, om det er muligt at genoptage forhandlingerne. Ellers træder konflikten i kraft den 4. april 2018.

I tilfælde af en konflikt har de kommunale arbejdsgivere bebudet en lockout for at tømme strejkekasserne. Hvor massivt Michael Zieglers modsvar bliver ventes offentliggjort senere på ugen.

Silkeborg Kommune

Antal lærere, som kan ende i strejke: 746
Ans skole
Balleskolen
Bryrup Skole
Buskelundskolen
Dybkærskolen
Frisholm Skole
Funder-Kragelund Skoler
Fårvang skole
Gjern skole
Gjessø Skole
Grauballe skole
Gødvadskolen
Hvinningdalskolen
Langsøskolen
Resenbro Skole
Sejs skole
Skægkærskolen
Sorring skole
SølystskolenThorning skole
Trekløverskolen
Vestre skole
Virklund Skole
Voel skole