Kun én af tre radikale kandidater i Østjylland står til at klare skærene

Radikale Venstre er gået væsentligt tilbage i meningsmålingerne siden seneste folketingsvalg.

Katrine Robsøe smilede til forbipasserende, der krydsede Clemens Bro i Aarhus Midtby. Hun og de frivillige i pink jakker tilbød dem, der krydsede broen, en kakaobrik og en flyer med Katrine Robsøes ansigt på.

Hun er folketingskandidat for Radikale Venstre i Østjyllands Storkreds. Hun sidder på nuværende tidspunkt i Folketinget og er erhvervsordfører for partiet.

Også to andre af radikales kandidater i Østjyllands storkreds blev valgt til Folketinget ved det seneste valg.

For nogle folketingsmedlemmer handler denne valgkamp ikke bare om partiet og regeringsmagten, men også om deres egne pladser i Folketinget.

Radikale Venstre fik 16 mandater sidst, men står til otte i den seneste Megafon-måling. Og måske ender det kun med et enkelt mandat i Østjyllands Storkreds, som de tre folketingsmedlemmer må slås om.

- Vi har så mange dygtige kandidater opstillet – også folk, der ikke sidder på Christiansborg på nuværende tidspunkt. Hvem der bliver valgt, det må være op til danskerne, siger Katrine Robsøe.

- Meningsmålinger går op og ned, og jeg har en ret stor tiltro til, at når vi rammer valgdagen, har vi fået snakket en masse politik.

Hun vil særligt have fokus på klimaområdet, unges trivsel og uddannelse, fortæller hun.

Et parti i tilbagegang

Ligesom stort set alle andre kandidater, som TV 2 har talt med, har Katrine Robsøe været klar til, at Mette Frederiksen (S) skulle udskrive valg.

Det fortæller hun på broen, mens et flag med den radikale erhvervsordførers ansigt blafrede i blæsevejret.

- Jeg tænker meget over, at det skal være sjovt at være med i valgkampen – også for dem, der er frivillige. Jeg har lidt tricks, der skal gøre det sjovt, blandt andet med popcorn, pink (radikales partifarve, red.) cykler og masser af kakao.

Katrine Robsøe og et hold af frivillige på Clemens Bro i Aarhus.
Katrine Robsøe og et hold af frivillige på Clemens Bro i Aarhus. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

I løbet af valgkampen, der kommer til at vare fire uger, kommer hun blandt andet til at besøge en række uddannelsesinstitutioner i området.

- Så kan vi, ligesom nu, få snakket med en masse danskere om vores politik og den retning, vi skal i.

Ved seneste folketingsvalg i 2019 fik Radikale Venstre 8,6 procent af stemmerne. Nu står partiet til 4,1 procent af stemmerne – en halvering i både procenter og mandater.

- Mon ikke, jeg finder noget fedt

Skulle Katrine Robsøe ikke komme i Folketinget, er hun optimistisk omkring, hvad der skal ske.

- Jeg havde et fedt job, før jeg blev valgt. Mon ikke, jeg finder noget fedt igen, siger hun.

Hun har tidligere været uddannelseskonsulent i Dansk Industri.

Hun ser også lyst på, hvordan danskerne kommer til at kvittere. Særligt én vælger er der styr på.

- Jeg tror, at mine chancer er gode, men det er jo op til alle andre end mig selv. Jeg kan sætte et kryds i stemmeboksen ud for mit navn, men resten er op til vælgerne.

Statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev folketingsvalg onsdag. Det var ventet, eftersom at fristen for Radikale Venstres ultimatum var, at der skulle være udskrevet valg senest torsdag.

283310-d0391a52.jpeg
283310-d0391a52.jpeg
partibogstav b
Radikale Venstre
Katrine Robsøe
Født 21/6/1991 , Medlem af Folketinget