Kongehuset deler 40 år gammel video - det får dem til at virke moderne, mener ekspert

Den korte video er filmet af prins Henrik i Marselisborg Slotspark i Aarhus

Kronprins Frederik og prins Joachim i 1970 - cirka samme tid som den omtalte video er fra. Foto: Kongehusets arkiv / Scanpix Danmark

I samarbejde med tv2.dk

Det er en smule uskarpt, men det er ikke til at tage fejl af: Det få sekunder lange klip forestiller en flok børn, der ivrigt løber rundt i jagten på påskeæg.

Filmen blev lagt på kongehusets Instragramprofil skærtorsdag i forbindelse med højtiden. Den blev filmet i begyndelsen af 70'erne af prins Henrik. To af børnene i flokken er kronprins Frederik - med en næsten sort, grydeklippet hårpragt - og prins Joachim. 

Se videoen lidt længere nede i artiklen.

Læs også Fra Dronningens Garderobe: Majestæten åbner ny særudstilling

Også dronning Margrethe viser sig på filmen fra Marselisborg Slotspark i Aarhus.

At kongehuset er begyndt at bruge sociale medier til at give nyt liv til arkivbillederne, er et udtryk for en positiv nytænkning, mener kongehusekspert og navneredaktør på Politiken, Peter Thygesen.  

- Det er et led i den udvikling, at de bliver mere og mere moderne og synes, at det er helt på sin plads at bringe den slags indslag, siger han til TV 2.

Se videoen fra Marselisborg Slotspark her:

Det er Lally Hoffmann, der er journalist og tidligere hofreporter på TV 2, enig i:

- Det er en strategi, der er lagt for et godt stykke tid siden. De er mere åbne om deres liv og billeder, og det er en måde at sige: "Her er vi, og vi er ligesom alle andre". Det er jo en tradition at samle æg, så det er et lille hyggeligt minde.

Læs også Orla måtte skifte arm, da han ringede for prins Henrik

En hyldest til prins Henrik

Det er da heller ikke første gang, at kongehuset deler små autentiske billeder og video fra deres liv på de sociale medier.

I julen lagde kongehusets Instagramprofil en julekalender op med dronning Margrethes håndarbejde og udvalgte billeder - blandt andet alle hendes børnebørns julekalendre - men Lally Hoffmann mener stadig, at der er noget særligt ved denne gang.

Prins Henrik, kronprins Frederik og prins Joachim i midten af halvfjerserne. Foto: Steen Jacobsen - Ritzau Scanpix

Hun tror ikke, at det er tilfældigt, at det er en smalfilm, som prins Henrik har filmet, der bliver lagt op nu - kun halvanden måned efter Prinsens død den 13. februar i år.  

- Det er på sin vis en hilsen fra prins Henrik, da det er ham, der har optaget det, siger hun og bakkes op af Peter Thygesen:

- Jeg synes, det er en fin gestus overfor prins Henrik, siger han. 

Læs også Prins Henriks kiste fik påkastet jord fra Marselisborg Slot

Kongehuset lover da også endnu flere påskebilleder de næste dage.

- På Kongehusets Instagramprofil bringes der i denne uge særlige historier, billeder og videoer af påske i kongehuset, står der i billedteksten. 

- Påsken er en god anledning at bringe sådan en film, siger Peter Thygesen.

00:46

VIDEO: Mellem 50 og 70 løbere fik sig noget af en overraskelse, da kronprins Frederik i sidste uge pludselig stod og heppede på dem under en løbetræning i Mindeparken i Aarhus.

Luk video