Kommuner skruer op for private lyntests

Der er i øjeblikket en stor, uudnyttet testkapacitet for lyntests, melder de private udbydere.

Landets 98 kommuner vil fremadrettet skrue markant op for brugen af de såkaldte lyntests i kampen mod covid-19 via private udbydere.

Det siger formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S).

Den øgede testning skal komme det kommunale personale på plejehjem, i døgninstitutioner og dagtilbud til gode, lyder det.

KL-formanden og alle landets borgmestre blev onsdag af justitsminister Nick Hækkerup (S) orienteret om, at der er mange flere lyntests hos de private udbydere end tidligere oplyst.

quote Vores medarbejdere gør en kæmpe indsats for at hjælpe andre, så vi skal også at passe på dem.

Jacob Bundsgaard (S), formand Kommunernes Landsforening

Justitsministeren kom med en klar og utvetydig opfordring til kommunerne om, at kommunerne skulle få bestilt mobile testenheder med det samme.

Situationen er uholdbar ifølge justitsministeren, da mere smitsomme virusvarianter i øjeblikket spredes i det danske samfund.

- Nu har vi opfordret kommunerne til at rekvirere så mange tests, som det overhovedet er muligt at få fat på, siger Jacob Bundgsaard i en pressemeddelelse.

Uudnyttet kapacitet

De fire private testudbydere af lyntests - Falck, SOS International, Carelink og Copenhagen Medical - har ifølge leverandørerne selv for nuværende en kapacitet på 30.000 daglige tests for covid-19.

Landets kommuner har tidligere fået oplyst, at den daglige kapacitet for mobile lyntests var 14.000 enheder.

Testkapaciteten på de 30.000 lyntests bliver i øjeblikket langt fra udnyttet, men det skal der laves om på nu til glæde for det kommunale plejepersonale, mener både justitsministeren og KL-formanden.

- På den måde kan vi få flest muligt medarbejdere testet på plejehjem, døgninstitutioner og dagtilbud, siger Jacob Bundsgaard.

Ifølge de private testudbydere vil kapaciteten af lyntests øges til 60.000 fra februar.

Skal passe på sårbare medarbejdere

Lyntesten til det kommunale plejepersonale er et tilbud, siger Jacob Bundsgaard, og KL-formanden opfordrer kraftigt de kommunale medarbejdere til at tage imod det.

- Det er utrolig vigtigt, at vi passer på vores mest sårbare, som risikerer at blive alvorligt syge af covid-19. Vores medarbejdere gør en kæmpe indsats for at hjælpe andre, så vi skal også at passe på dem, siger Jacob Bundsgaard.

Ifølge Nick Hækkerup har den danske stat afsat midler til en omfattende aftale med de private leverandører af lyntests, da tests er et altafgørende redskab til at få knækket smittekæderne.

Samtidig er der ingen økonomiske betænkninger fra kommunernes side. De mobile testvogne kan nemlig bestilles uden beregning.

Alle landets 98 borgmestre er torsdag hasteindkaldt til et virtuel møde om lyntests i det offentlige med justitsminister Nick Hækkerup, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Mødet vil ifølge TV 2s oplysninger finde sted torsdag eftermiddag.

kirkens korshær genbrug

Forrygende genåbning for genbrugsbutikker, men: - Vi kommer ikke til at indhente tab

DSC00756-1200px

Person bjærget fra sø

17A72062-1157-4131-9F02-8C9C846B39D5

Efter ulykke: Amfetamin og 100 km/t gennem Silkeborg - nu vil politiet fængsle 39-årig

s1.jpg

Vejrskifte midt på ugen sender storm og regn til Danmark

img_6113.jpg

Rapport: Det lokale supermarked har omsætningsfremgang med lukkede grænser

17A72062-1157-4131-9F02-8C9C846B39D5

Alvorligt biluheld i Silkeborg - Vidner måtte springe for livet