Kig op - i næste uge kommer op mod 120 stjerneskud i timen

Stjernehimlen er vild i december. Der er usædvanligt mange stjerneskud, lyder det fra astrofysiker

120 stjerneskud i timen og flere synlige planeter.

Det er det syn, man kan blive mødt af, når Jorden passerer meteorsværmen Geminiderne.

Den næste halvanden uge er nattehimlen over Danmark fyldt med usædvanligt mange stjerneskud, lyder det fra Tina Ibsen, der er astrofysiker, i 'Go' morgen Danmark'.

- Geminiderne er en af de årlige meteorsværme, som vi har. Vi har omkring 15 meteorsværme, som vi kan se fra Danmark, og Geminiderne er en af de tre største, der kan opleves fra den nordlige halvkugle, siger hun.

Meteorsværmen er begyndt at kunne ses med det blotte øje på den klare nattehimmel, men den topper først i næste uge, lyder det.

Derfor er himlen ekstra flot lige nu

Ifølge Tina Ibsen består sværmen af meteorer af stykker af sten og is, der falder ned gennem Jordens atmosfære.

quote Det begynder 4. december, men omkring 14.-15. december er der allerflest.

Tina Ibsen, astrofysiker

- Og det er, når de gør det, at de lyser det op. De bliver så varme, at de får luften omkring sig til at lyse op, forklarer hun.

Man kender datoerne for, hvornår man bedst kan se de mange stjerneskud, for meteorerne er et tilbagevendende fænomen.

- Det begynder 4. december, men omkring 14.-15. december er der allerflest. Stjerneskuddene dannes, når Jorden passerer ind i resterne af asteroiden Phaethon, der har deres egen bane og driver rundt i rummet, siger Tina Ibsen.

En danskproduceret satellit er netop blevet sendt ud i rummet. Se mere i videoen.

Her skal du kigge hen på himlen

Den amerikanske rumfartsadministration NASA har lavet en grafik over, hvor man skal kigge hen, hvis man vil se showet på himlen.

Har man ikke den ved hånden, kan man dog bare vende blikket mod stjernebilledet Tvillingerne, lyder det fra Tina Ibsen.

Sværmen af meteorer har nemlig fået dens navn, fordi det ligner, at stjerneskuddene kommer fra Gemini, som er det latinske navn for Tvillingerne - stjernebilledet, der er kendetegnet ved de to klare stjerner, Castor og Pollux.

- Lige nu står de i østlig retning ikke så langt over horisonten, og man kan se dem fra klokken 20. Så se mod øst fra klokken 20 og frem, hvor Tvillingerne bevæger sig over den sydlige nattehimmel, så skal du nok få dem at se, hvis himlen er klar, siger Tina Ibsen.

Et godt råd er dog, at man tager uden for byen, hvor det er helt mørkt for bedre at kunne se.

- Man vil kunne se de klareste stjerneskud inde i byen, men det er slet ikke lige så flot, som hvis man er udenfor byen, slutter hun.