Kig op: Der er mulighed for at se skypumper

En særlig kombination af kraftige bygeskyer i lav højde og svage vinde giver mulighed for at se skypumper i dele af Danmark i weekenden

Der er mulighed for at se skypumper i dag. Billedet her er fra Lolland og er taget den 24. juli 2017. Foto: Erik Graham Lindstrøm / Privatfoto

Skal du ud at køre her i weekenden eller har du blot planer om at være udendøre, så kig op på himlen en gang i mellem. Der er nemlig mulighed for at se skypumper.

Chancen for at se skypumper er i dag størst i Midt- og Vestjylland,hvor der også er risiko for kraftige byger idag. Især på Silkeborgegnen er der gode chancer for at se skypumper.

Læs også Kyllinger fik hugget hovedet af foran børn

Hold øje med de mørke skyers underside, for der kan nemt gemme sig et lille tragtformet vedhæng.

Hvirvler i luften suges op 

De særlige og imponerende roterende skystrukturer kan opstå på himlen, når fugtig og ret stillestående luft begynder at stige til vejrs fra sidst på formiddagen og hen over eftermiddagen både i dag og søndag. 

Vejrsituationen i weekenden er særligt gunstig for skypumper, da alle de rette betingelser er til stede.

Læs også Steffen Brandt: I Aarhus kan man fare vild – og blive fundet

Luften er ustabil og ret fugtig, hvilket er påkrævet for at få dannet bygeskyer med en relativ lav bund. Bunden skal nemlig være tæt på jorden for, at hvirvler i lav højde kan blive suget op i skyen og skabe rotation i bunden af skyerne.

Hold øje ved skift i landskabet

Og hvirvler ser der også ud til at være mulighed for. Et lavtryk med svage vinde vil nemlig placere sig hen over os de kommende dage. Det giver en generel roterende vind, som gerne danner hvirvler tæt på jorden, især ved kontraster i landskabet, som bakker og grænsen mellem mark og skov. 

Men især forskellen i vindhastighed mellem land og hav kan skabe roterende luft tæt på kysten.

Alle de rette betingelser er således til stede, men skypumper er altid et flygtigt fænomen. Så hvis du gerne vil tage et billede af en skypumpe gælder det om at have kameraet eller mobilen klar.