John Cleese afviser racisme i ‘Halløj på badehotellet’ - og får opbakning fra aarhusiansk superfan

I virkeligheden er der tale om anti-racistisk humor i 'Halløj på badehotellet', mener formanden for dansk John Cleese-forening.

Den engelske skuespiller John Cleese er kritisk overfor, at streamingtjenesten UKTV, der er ejet af BBC, har valgt midlertidigt at fjerne et af de 12 afsnit af komedieserien 'Halløj på badehotellet', mens det bliver undersøgt for racisme.

Det siger den 80-årige brite til den australske avis Sydney Morning Herald.

Afsnittet 'The Germans' ('Tyskerne', red.) fra 1975 bliver kritiseret for at indeholde racistiske scener med nedsættende bemærkninger.

John Cleese havde hovedrollen som hotelejer i den populære sitcom fra 1970'erne. Han kritiserer nu fjernelsen af ét af de hotel afsnit, der er i serien.
John Cleese havde hovedrollen som hotelejer i den populære sitcom fra 1970'erne. Han kritiserer nu fjernelsen af ét af de hotel afsnit, der er i serien. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Karakteren major Gowen omtaler personer fra Vestindien og Indien i racistiske vendinger med det forbudte ord "niggers". Samtidig er hotelejer Basil Fawlty chokeret over at blive behandlet på hospitalet af en mørklødet læge.

John Cleese havde hovedrollen som hotelejer i den populære sitcom fra 1970´erne. Han mener, at folk er "dumme", hvis de ikke kan se, at karakteren major Gowen i virkeligheden er en kritik af racister.

- En af de ting, jeg har lært i de sidste 180 år, er, at folk har meget forskellig sans for humor. Nogle forstår, at hvis du lægger meningsløse ord i munden på én, du vil gøre grin med, så viser man ikke deres synspunkter, men gør nar af dem, siger John Cleese.

VIDEO: 2.500 deltog til demonstrationen 'Black Lives Matter' i Aarhus den 3. juni.

Hovedrystende beslutning

Den britiske skuespiller mener, at karakteren major Gowen er et oldtidslevn og karakteriserer ham som et "fossil" fra flere årtier tilbage.

- Vi støttede ikke hans synspunkter, vi lavede sjov med dem, siger John Cleese.

Her ses skuespillerne fra 'Halløj på Badehotellet'.
Her ses skuespillerne fra 'Halløj på Badehotellet'. Foto: Leon Neal/AFP/Ritzau Scanpix

Skuespilleren har kun hovedrysten til overs for streamingtjenestens beslutning og påpeger, at 'Halløj på badehotellet' har været til stor glæde for rigtig mange mennesker.

Samtidig understreger John Cleese, at han støtter op om den globale bevægelse Black Lives Matter, der har opnået et øget fokus på racisme efter drabet på den afroamerikanske mand George Floyd.

Selvhøjtideligheden udstilles

Lars Møller er formand John Cleese Society of Århus & Omegn. Han er ligesom den engelske skuespiller kritisk over for beslutningen om at fjerne et afsnit af den populære komedieserie.

quote Det er i virkeligeheden anti-racistisk humor

Lars Møller, formand for den danske fanklub for John Cleese

Formanden siger til TV 2, at major Gowens rolle netop er at udstille racisterne og gøre grin med dem.

- Majoren er tidligere major i det britiske imperium, og i serien er det ikke gået op for ham, at det britiske imperium er faldet sammen, og at den koloniale racisme ikke virker. Det er det, vi griner af. Det er i virkeligheden anti-racistisk humor, siger Lars Møller.

Opbakningen var stor til 'Black Lives Matter' i Aarhus den 3. juni.
Opbakningen var stor til 'Black Lives Matter' i Aarhus den 3. juni. Foto: Ritzau - Scanpix
20200727-180240-2-1920x1308we

Trods ny vejledning: Rejsebureau tror ikke på rejse-boom

Lige nu
20210511-152255-L-1920x1280we

liveblog COVID-19 LIVE: Konservative vil stryge restriktioner og starte forfra

Lisbjerg forbrænding

Nu begynder afbrændingen af mink i Lisbjerg

20210202-175316-L-1500x1000we

Aarhus-politiker misbrugt i coronaskeptisk kampagne

def_thumb,50_percent

play Aldrig fundet: Dykkere leder lige nu efter Fregatten Jyllands andet anker

Sidste skoledag kan blive første møde med alkohol: - Sæt bare grænser

play Kæmpe fællesfest sidste skoledag igen aflyst - og måske endda for altid

Dagens mest læste