John Cleese afviser racisme i ‘Halløj på badehotellet’ - og får opbakning fra aarhusiansk superfan

I virkeligheden er der tale om anti-racistisk humor i 'Halløj på badehotellet', mener formanden for dansk John Cleese-forening.

Et BBC-firma har midlertidigt fjernet et afsnit af komedien "Halløj på badehotellet", fordi det indeholder racistiske udtryk. Det kritiseres fra flere sider. Foto: Nf/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Den engelske skuespiller John Cleese er kritisk overfor, at streamingtjenesten UKTV, der er ejet af BBC, har valgt midlertidigt at fjerne et af de 12 afsnit af komedieserien 'Halløj på badehotellet', mens det bliver undersøgt for racisme.

Det siger den 80-årige brite til den australske avis Sydney Morning Herald.

Læs også Black Lives Matter-demonstration: - Jeg er bange for, at det kunne ske for mig

Afsnittet 'The Germans' ('Tyskerne', red.) fra 1975 bliver kritiseret for at indeholde racistiske scener med nedsættende bemærkninger.

John Cleese havde hovedrollen som hotelejer i den populære sitcom fra 1970'erne. Han kritiserer nu fjernelsen af ét af de hotel afsnit, der er i serien. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Karakteren major Gowen omtaler personer fra Vestindien og Indien i racistiske vendinger med det forbudte ord "niggers". Samtidig er hotelejer Basil Fawlty chokeret over at blive behandlet på hospitalet af en mørklødet læge.

John Cleese havde hovedrollen som hotelejer i den populære sitcom fra 1970´erne. Han mener, at folk er "dumme", hvis de ikke kan se, at karakteren major Gowen i virkeligheden er en kritik af racister.

- En af de ting, jeg har lært i de sidste 180 år, er, at folk har meget forskellig sans for humor. Nogle forstår, at hvis du lægger meningsløse ord i munden på én, du vil gøre grin med, så viser man ikke deres synspunkter, men gør nar af dem, siger John Cleese.

01:34

VIDEO: 2.500 deltog til demonstrationen 'Black Lives Matter' i Aarhus den 3. juni. Video: TV2 ØSTJYLLAND. Foto: Bo Amstrup - Ritzau Scanpix

Luk video

Hovedrystende beslutning

Den britiske skuespiller mener, at karakteren major Gowen er et oldtidslevn og karakteriserer ham som et "fossil" fra flere årtier tilbage.

- Vi støttede ikke hans synspunkter, vi lavede sjov med dem, siger John Cleese.

Her ses skuespillerne fra 'Halløj på Badehotellet'. Foto: Leon Neal/AFP/Ritzau Scanpix

Skuespilleren har kun hovedrysten til overs for streamingtjenestens beslutning og påpeger, at 'Halløj på badehotellet' har været til stor glæde for rigtig mange mennesker.

Samtidig understreger John Cleese, at han støtter op om den globale bevægelse Black Lives Matter, der har opnået et øget fokus på racisme efter drabet på den afroamerikanske mand George Floyd.

Læs også Børnefamilie plaget af skraldebil: Datter vækkes af larm om morgenen

Selvhøjtideligheden udstilles

Lars Møller er formand John Cleese Society of Århus & Omegn. Han er ligesom den engelske skuespiller kritisk over for beslutningen om at fjerne et afsnit af den populære komedieserie.

Det er i virkeligeheden anti-racistisk humor

Lars Møller, formand for den danske fanklub for John Cleese

Formanden siger til TV 2, at major Gowens rolle netop er at udstille racisterne og gøre grin med dem.

- Majoren er tidligere major i det britiske imperium, og i serien er det ikke gået op for ham, at det britiske imperium er faldet sammen, og at den koloniale racisme ikke virker. Det er det, vi griner af. Det er i virkeligheden anti-racistisk humor, siger Lars Møller.

Opbakningen var stor til 'Black Lives Matter' i Aarhus den 3. juni. Foto: Ritzau - Scanpix