Jason Watt og konen holder jul for 200 fremmede i Ry

Et minus i juleglæden er dog, at parret har fået henvendelser fra mange flere, end de har plads til

De bliver nødt til at danse rundt om det juletræ, der står midt på torvet. For i år skal Jason og Majbrit Watt holde jul med hele 200 mennesker.

I august besluttede de sig nemlig for at invitere til en julefest af de helt store.

quote Man skal komme, fordi man har et behov – enten fordi man er økonomisk trængt, eller fordi man er ensom i julen

Majbrit Watt

Med nissehue på hovedet satte parret sig foran kameraet og fortalte, hvordan de havde tænkt sig at fylde et helt Hotel Ry ved Skanderborg med gæster juleaften, mens de også ville sørge for både transport, overnatning, julemiddag, julegaver og morgenmad den efterfølgende dag.

De delte videoen på Facebook, og så begyndte gæsterne ellers at melde sig. 

Julefest med mange sponsorer

Nu – flere måneders hårdt arbejde senere – bliver idéen, der har fået navnet ’Projekt Gratis Jul på Hotel Ry’, snart til virkelighed.  

- Fællesnævneren er, at man skal komme, fordi man har et behov – enten fordi man er økonomisk trængt, eller fordi man er ensom i julen, siger Majbrit Watt i ’Go’ aften Danmark’.

Og parret er ikke alene om at diske op med herligheden. Det er særligt en række sponsorater, der gør den store julefest mulig.

- Vi er heldige, at vi kender ejerne af Hotel Ry, og de ville gerne være med, så de stiller hotellet til rådighed med overnatning og det hele, siger Jason Watt.

Derudover er der sponsorerede busser, som fragter gæsterne til hotellet fra hele Danmark og hjem igen. Webshoppen Coolshop har doneret en julegave til hver af gæsterne, mens al maden også bliver sponsoreret, blandt andet fra supermarkeder i Ry.

Oven i det kommer der 40 frivillige, der deltager i julefesten og hjælper til fra den 23. til den 25. december.

Fik forsmag sidste år

Ideen udsprang, efter at familien Watt sidste år inviterede tre fremmede familier til bords juleaften. De havde lige netop plads til syv ekstra, hvis de placerede skrivebordet i forlængelse af spisebordet - og lynhurtigt var der syv gæster, der meldte sig på Facebook.  

Trods en sovs, der brændte på, blev det en meget vellykket juleaften, som gav parret blod på tanden, fortæller Jason Watt. 

quote Da jeg havde kørt nogle af dem hjem bagefter, havde vi bare en virkelig dejlig følelse indeni, og vi besluttede, at det skulle vi gøre mere af.

Jason Watt

- Da jeg havde kørt nogle af dem hjem bagefter, havde vi bare en virkelig dejlig følelse indeni, og vi besluttede, at det skulle vi gøre mere af.

Og det "mere" blev til den opskalerede juleaften i Ry.

For mange interesserede

Et minus i juleglæden er dog, at Jason og Majbrit Watt har fået henvendelser fra mange flere, end de har plads til. 

- Jeg har faktisk siddet og grædt hjemme i sofaen og læst de her beskeder op for Jason, siger hun og fortsætter: 

- Man tror det ikke, men selv i vores lille, sikre land, er der faktisk rigtig mange mennesker, der har det rigtig rigtig svært. Og det behøver ikke kun at være økonomisk. Det kan også være, at man ikke har nogen familie eller venner at holde jul med. 

Hos Werner Lund i Grenaa bliver der sat julelys op i en sådan grad, at elselskabet ringer.

Heldigvis er der dog også gæster, der melder afbud på grund af den lykkelige omstændighed, at de har fundet nogen at holde jul med. Og det giver så plads til at en anden kan få buddet.

Julen handler om at give

Når gæsterne rykker ind på Hotel Ry, bliver det til en traditionel juleaften. Der skal klippes juleklip og dækkes bord. Nogle kan gå i kirke, mens der også skal laves pakkeleg rundt om de i alt 23 borde, som julemiddagen også skal serveres ved, inden der rent faktisk skal danses om juletræet på torvet i Ry. 

- Vi har så mange elementer med, fordi gæsterne skal være en del af det hele. De skal ikke bare komme og sætte sig. De skal dække bordet og engagere sig, så stemningen også bliver god rundt om bordet, siger Majbrit Watt. 

Hun og Jason Watt har tilsammen fem børn - heraf fire teenagere - som af og til har sat spørgsmålstegn ved, at familien skal bruge juleaften sammen med fremmede. Men til det er svaret klart: 

- Julen handler ikke bare om, at man ønsker sig det og det og det. Der er også en glæde ved at give noget og gøre noget for andre - sammen med andre, lyder det fra Jason Watt.