Imponerende perlerække af satellitter kan ses på himlen over Danmark

Det er Tesla-stifter Elon Musk, der står bag de satellitter, som i øjeblikket kan ses på aftenhimlen over Danmark.

Starlinksatellitterne set fra Danmark lørdag aften. Foto: Anders Brandt / TV 2 VEJRET

I samarbejde med tv2.dk

Måske har du de seneste aftener set en række af lysende objekter, der har bevæget sig hen over aftenhimlen - ellers har du både mandag aften og de kommende dage muligheden for at se det imponerende skue, når 60 satellitter som perler på en snor passerer forbi.

TV 2 VEJRET har i weekenden fået mange henvendelser fra seere, der har set fænomenet og undret sig over, hvad det kan være.

Det, man har kunnet se - og kan fortsat kan de kommende klare forårsaftener - er de 60 Starlink 5-satellitter, der blev opsendt 18. marts af den amerikanske rumfartsvirksomhed SpaceX fra Kennedy Space Center i Florida.

Læs også Johns idé krævede rumsatellit og vejrstation – og dét krævede en hjælpende hånd

Satellitterne spreder sig langsomt fra hinanden i deres bane omkring Jorden, men bevæger sig i øjeblikket fortsat i en lang række, som på imponerende vis kan ses her fra Danmark en til to gange hver aften.

Rækken af satellitter har fået navnet 'Starlink-toget', som kan ses to gange mandag aften, når de 60 satellitter i løbet af 15 til 20 minutter passerer forbi en efter en.

I løbet af den tid vil man konstant kunne se fem til otte satellitter på himlen, og hver gang én forsvinder ind i Jordens skygge, dukker en ny op i horisonten.

'Starlink-toget' set fra Ungarn 19. april 2020. Foto: Peter Komka / Ritzau Scanpix

Kan ses fra Danmark de kommende aftener

Mandagens første passage af Starlink 5 kan ses fra omkring klokken 21.25. Her bevæger satellitterne sig fra sydvest mod øst. De vil dog være relativt lavt på aftenhimlen, og de absolut bedste betingelser for at se satellitterne er senere på aftenen.

Fra omkring klokken 23.00 kommer de ind fra vest og bevæger sig mod den sydlige del af aftenhimlen. De vil være relativt lysstærke og vil kunne ses op til 52 grader over horisonten.

De bedste betingelser for at se Starlink 5-satellitterne fås ved relativt frit udsyn mod syd og ved at undgå lys fra eksempelvis gadelamper.

 

Også de kommende aftener kan 'Starlink-toget' ses, og da der forventes klart vejr og Månen lige nu ikke "generer" på aftenhimlen, er der optimale betingelser for at få sig en ekstra oplevelse på en flot forårsaften.

I tabellen ovenfor kan du se, hvornår Starlink 5-satellitterne vil kunne ses fra Danmark, og i hvilken retning de kan ses.

Læs også Danskproduceret satellit bliver sendt ud i rummet i dag

Grunden til, man kan se satellitterne skyldes, at sollyset reflekteres i satellitternes solpaneler, mens de i 400 kilometers højde bevæger sig med lidt over 25.000 kilometer i timen hen over det nordlige Europa.

Satellitterne kan ses i hele landet - så man kan betragte det imponerende skue sammen - hver for sig.

Illustration af Starlink-satellitterne i deres kredsløb om Jorden. Foto: SpaceX

Satellitterne skal give internet til hele Jorden

De 60 satellitter, man lige nu kan se fra Danmark, er blot en lille del af del af Tesla-stifteren Elon Musks projekt, der i de kommende år skal give lynhurtigt internet på hele Jorden.

Det er den amerikanske rumfartsvirksomhed SpaceX, der opsender og driver satellitterne.

De opsendes med Falcon 9-raketten, og der sendes 60 satellitter i kredsløb ad gangen. Satellitterne ligger kort tid efter opsendelsen tæt på hinanden, men spredes langsomt ud i deres respektive baner, hvor de skal kredse om Jorden i 550 kilometers højde.

Falcon 9 affyres fra Kennedy Space Center under opsendelsen af Starlink 5 den 18. marts 2020. Foto: SpaceX

Planen er at få dækket hele Jorden med Starlink-satellitter, der dermed kan give mulighed for internet selv i afsides egne på Jorden.

Starlink 5 er den sjette i rækken af satelliter, der er opsendt. Indtil videre kredser 360 Starlink-satellitter om Jorden, og det forventes, at der opsendes nye 'bundter' af 60 satellitter hver 14. dag.

Næste opsendelse er planlagt til 23. april. Herefter vil vi kunne se endnu et endnu mere imponerende 'Starlink-tog', når de 60 satellitter fra det kommende Starlink 6 passerer helt tæt sammen på aftenhimlen.

Læs også Studerende sender selvbygget satellit i kredsløb

Hvis vejret tillader det, vil vi i så fald kunne se alle 60 satellitter på en gang.

Ifølge SpaceX vil der i 2027 være 12.000 Starlink-satellitter i kredsløb om Jorden, og projektet kan yderligere udvides til at omfatte i alt 42.000 satellitter.

Sådan kan det nye 'Starlink-tog' se ud. Her er det Starlink 0 taget over Holland fire dage efter opsendelsen i maj 2019. Foto: Marco Langbroek / Ritzau Scanpix

Astromoner frygter tusindevis af satellitter

SpaceX er ikke alene om at skabe et net af satellitter, der kan give hurtigt internet fra rummet.

Det konkurstruede OneWeb, der blandt andet har Airbus og Virgin Atlantic stifteren Richard Barnson blandt investorerne, har allerede sendt over 100 internetsatellitter i kredsløb.

Også Amazon har med 'Project Kuiper' planer om at opsende over 3000 satellitter, der skal give internet på hele Jorden.

Læs også Optiske fænomener tirsdag morgen: Se de smukke billeder her

Udsigten til flere tusinde satellitter i kredsløb om Jorden giver hos astronomer frygt for, at de vil være meget generende for deres astronomiske observationer og måske endda umuliggøre nogle af deres projekter.

SpaceX planlægger derfor, at satellitterne i de kommende opsendelser får en sort beklædning, så de ikke reflekterer lyset i lige så høj grad, som de er tilfældet nu.