Ikke alle spiser kød juleaften - sådan undgår du konflikter

Får du besøg af en ikke-kødspiser til jul? Her er gode råd til at sikre julefreden for både værten og gæsterne.

Jul er højtid for masser af kød - for de fleste. Foto: Colourbox

I samarbejde med tv2.dk

Denne artikel er tidligere udgivet på tv2.dk i december 2017.
___

Juleaften er spækket med traditioner, og flæskestegen, anden, gåsen eller medisterpølsen, der er indsmurt i en fed, brun sovs, er ofte en del af dem. 

Men ikke alle er med på den spise. Ifølge Dansk Vegetarisk Forening, der har sammenholdt flere undersøgelser, lever cirka 100.000 danskere vegetarisk eller vegansk.

Derudover er der en del, som er flexitarer og derfor ofte spiser vegetarmad, eller pescetarer, der spiser fisk, men ikke kød. 

Læs også Forslag droppet: Intet krav om vegansk mad alligevel

Valget af livsførelse kan særligt under denne højtid føre til sammenstød i familier.

- Julen er en af de tider på året, hvor det bliver rigtig følsomt for mange. At fællesskabet omhandler maden, kan være rigtig hårdt. Dem, der spiser kød, spiser det i ganske betragtelige mængder, så det handler om at finde en balance, hvor man som vegetar føler, man får noget at spise, og at det er rart at være sammen, siger generalsekretær ved Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl.

Han opfordrer derfor til, at man anerkender hinanden og udviser et gensidigt hensyn.

HVOR MANGE LEVER VEGETARISK?

1,8 procent af danskerne, hvilket svarer til cirka 100.000 personer, lever helt vegetarisk. Cirka 70 procent af dem er kvinder.

Antallet af danskere, der overvejende spiser vegetarisk, er på 8,2 procent. Det svarer til cirka 465.000 personer.

Et repræsentativt udsnit på 1.010 personer fra 15 til 74 år har deltaget i undersøgelsen.

Tallene er fra 2017.

Kilder: Dansk Vegetarisk Forening, der citerer Coop Analyse & DVF 2017

 

Gem diskussionen til en anden dag

De fleste familier vælger et kompromis, hvor dem, der ikke spiser kød, enten selv medbringer eksempelvis en nøddepostej eller 'mockduck', der er et kødalternativ, som består af hvedeprotein. Eller også serverer værten noget ekstra grønt under hovedretten.

Rune-Christoffer Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening mener, det er positivt, at vi generelt blander os i, hvad hinanden spiser, men lige netop juleaften bør der være fokus på den gode stemning. 

Læs også Mit barn har ret til plantekost i vuggestuen, mener veganer

- Når vi sidder sammen om julebordet, er det ikke det rigtige tidspunkt. Man kan tage debatten på andre dage, men folk har ikke nogen udvej ved bordet, siger han.

Efterspørgsel på veganske varer

Foreningen har i år udarbejdet en guide til at sikre julestemningen samt opskrifter på eksempelvis paté og risalamande. Næste år vil de trykke en pjece med rådene.

- Det skal være alles fest, uanset om man får gæster eller selv er vegetar. Flere og flere lever vegetarisk, og derfor vil der være flere familier, hvor der sidder et medlem, der lever sådan, siger han. 

Læs også Veganere i tårer ved slagtehus: - Det kunne lige så godt have været mig

Udsagnet bakkes op af en støt stigende interesse for vegetariske produkter i detailhandlen.

- Hvor vi for omkring 10 år siden havde 20 produkter, har vi nu over 200, og det er særligt gået stærkt inden for de seneste tre år. Der kommer årligt nye alternativer for vegetarer og veganere, og jeg er ikke i tvivl om, at de vegetabilske proteiner er en del af fremtidens køkken, har Coops analysechef, Lars Aarup, tidligere sagt til Kristeligt Dagblad.

Får du en vegetarisk gæst?

1 - Forbered dig inden
Find ud af, hvilken type vegetarisk kost din gæst spiser – nogle supplerer den plantebaserede kost med mælk, æg og honning, andre gør ikke. Er du i tvivl så bare spørg.

2 - Lav rigeligt
Vegetarisk mad er for alle. Derudover giver det din gæst en følelse af i højere grad at være en del af selskabet, hvis andre også spiser det samme.

3 - Hold maden adskilt
Overvej, hvordan du anretter, således at kød og grønt er adskilt.
Selvom det kan se fint ud at anrette æg og agurker sammen eller kartofler og kød på samme fad, så føler nogle vegetarer ubehag ved denne sammenblanding.

4 - Brug nemme løsninger
De fleste danske supermarkeder har mange færdiglavede vegetariske produkter både pålæg og øvrige køderstatninger, som er lette at anvende som supplement eller alternativ til de traditionelle retter.

5 - Husk at læse ingredienslisterne
Visse præfabrikerede produkter kan indeholde skjulte animalske produkter som eksempelvis gelatine eller fiskesauce, som vegetarer ønsker at undgå. Se eventuelt efter Dansk Vegetarisk Forenings mærke – det er en garanti for, at produktet er vegetarisk/vegansk.

Til dem, der spiser vegetarisk til jul

1 - Husk at kommunikere
Ikke alle ved, hvad en vegetar spiser og ikke spiser. Tal med din vært forinden om, hvilke forventninger du har, og hvorfor dit kostvalg er vigtigt for dig. Lad dem stille spørgsmål og tilbyd at hjælpe dem.

2 - Vær forberedt på kommentarer – og vælg dine kampe
Der kan være folk, der ønsker at udfordre dit fravalg af kød.
Prøv at undgå at lade dig irritere af smarte bemærkninger. Gør dine omgivelser klogere på dit valg med et smil, undgå at give udtryk for fordømmelse af deres og husk, at julen handler om at have det rart sammen.

3 - Værdsæt værtens indsats
For mange er vegetarisk julemad en helt ny og fremmed verden, og når du møder deres forsøg på at imødekomme dit valg med begejstring, vil de måske gå endnu længere for at gøre dig godt tilpas næste gang.

4 - Vis dine kulinariske evner
Du er sandsynligvis selskabets ekspert i at gøre plantebaseret mad lækker og indbydende. Spørg, om du selv kan medbringe en ret, så inspirerer du måske din omgangskreds til selv at kaste sig ud i at afprøve endnu flere plantebaserede retter.

Vegansk julemad er for mange centreret omkring mock duck, som er kød lavet af hvedeprotein med tekstur, der minder om andekød. Foto: Thomas Erex

Opskrift på et vegansk julemåltid

Thomas Eriksen, der også går under navnet Thomas Erex, står bag kogebogen 'Veganske Livretter'. Han kommer her med sit bud på julemad til veganeren.

Opskriften på mock duck og brunede kartofler kan laves i én pande på under en time. Det passer til to-fire personer alt efter mængden af tilbehør. 

Opskrift: Mock duck

Ingredienser til brunede kartofler
1 kg kogte kartofler, pillede (evt. fra glas)
1 dl rørsukker
2 spsk. vand
30 g Naturli’ Smørbar

 

Ingredienser til mock duck med æble-/sveskekompot
(sukkerlage til overs fra de brunede kartofler)
2 dåser mock duck
2 små løg
3 æbler
150 g svesker uden sten
2 spsk. ahornsirup
3 rosmarin-kviste
2 kanelstænger
Saft af en halv citron
En god klat Smørbar
2 tsk sydesalt
Friskkværnet peber

 

Fremgangsmåde: 
Kog kartoflerne - og ikke for meget - hvis du ikke bruger kartofler fra glas. Pil dem, når de er kogt.

Start med at varme sukkeret og vandet langsomt på en non-stickpande. Varmen skal være over middel. Vent med at røre i det, til sukkeret er smeltet. Når det syder og bobler lidt, tilføjer du Smørbar. Lad det bruse af i den varme sukkermasse, og kom så kartoflerne i. Skru ned for varmen (under middel) og lad de små basser hygge sig i karamelbadet, mens det bobler let. Vent nogle minutter, før du vender kartoflerne og lader dem drukne fuldstændigt i massen. Når de er fedtet godt ind i karamel, tager du dem op i en ovnfast skål og holder dem lune i ovnen. Lad den overskydende karamel blive i panden (som stadig er på lav varme).

Åbn dåserne med mock duck og hæld lagen ud. Vi skal kun bruge hvedekødet.

Pil løgene og skær dem i halve ringe. Fjern kernehusene fra æblerne, og skær dem i tern på cirka 1 cm. Hak sveskerne groft. Tilføj mock duck, løg, æbletern, svesker, ahornsirup, rosmarinkviste, kanelstænger og citronsaft til karamelmassen. Bland det godt.

Skru op for varmen, og vent til det bobler og syder igen. Skru så ned på middel og dæk panden til med et låg eller en stor tallerken. Det skal småboble under låget.

Lad det stå med låg i 10-15 minutter, og rør rundt et par gange undervejs. Fjern så låget, tilsæt en god klat smørbar og lad retten småboble 5-10 minutter mere.

Drys med rigeligt salt og peber imens og smag til.

Server med traditionelt tilbehør som rødkål, kartofler, sovs, chips og kålsalat.

02:35

VIDEO: Lucy Knudsens mor er frustreret over, at hendes datter ikke kan få en grøn frokost i sin nye vuggestue i Aarhus. Videoen er fra december 2018.

Luk video