Hvor langt er vi fra nordjyske tilstande i hele landet - eksperter giver deres bud

Kun spredning af muteret virus kan få restriktionerne i Nordjylland til at sprede sig til resten af landet.

Restauranter, barer og teatre er lukket, alle skal testes for corona, og borgerne opfordres til at blive inde for kommunegrænserne.

Nordjyder i syv kommuner er ramt af nogle af de mest omfattende restriktioner i Danmark, siden coronavirussen ramte landet i foråret.

Det er sket efter et fund af muteret virus i mink, der kan gøre en kommende vaccine mindre effektiv.

Men hvor langt er resten af Danmark fra at blive ramt af nordjyske tilstande i en tid, hvor smittetallet konsekvent har været på flere end 1000 den seneste uge?

Det afhænger primært af, om der bliver fundet muteret virus i andre dele af landet.

Det vurderer tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen.

- Der vil kun blive indført restriktioner som dem i Nordjylland, hvor man opfordres til at blive indenfor kommunegrænserne, hvis den muterede minkvirus findes her. Eller hvis hospitalerne presses på antallet af indlæggelser - og der er vi slet ikke endnu, siger han.

Antallet af indlagte er lørdag på 187, og der er flere ting man vil ty til inden en fuld nedlukning som i Nordjylland.

- Man kan overveje at regulere åbningstider i restauranter og barer eller lukke dem helt, men kapaciteten i sundhedsvæsenet skal presses mere.

Professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos er enig.

Han tror heller ikke, at borgere uden for Nordjylland vil få indskrænket deres bevægelsesfrihed med mindre at muteret virus findes her og i et større omfang

- Jeg vil ikke putte et tal på, men vi skal se en muteret virus, der har spredt sig markant, og hvor man kan se, der er et mønster, siger han.

Politisk redaktør: - Rulles ikke ud til resten af landet

Nedlukningen af Nordjylland sker med henvisning til en sundhedsfaglig vurdering og i en afgrænset periode frem til 3. december.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, skal man ikke regne med at se de nordjyske restriktioner blive rullet ud til resten af landet i forsøget på at inddæmme den almindelige coronavirus.

- Man vil ikke se samme restriktioner rullet ud til resten af landet. Heller ikke selv om effekten på den almindelige coronavirus er stor i Nordjylland. Argumentet har hele tiden været, at situationen her udelukkende skyldes den muterede virus, siger han.

Fra regeringens side holder man skarpt øje med opbakningen til restriktionerne, og hvor let det er for dem at efterleve dem.

- De er ikke forsøgskaniner, og så er de alligevel lidt, for der bliver holdt øje med, hvordan nordjyderne reagerer, og hvor gode de er til at efterleve restriktionerne. Nordjyderne skal inden for et par uger eller tre kunne se, at smitten falder, for at der fortsat er opbakning til dem, siger Mylenberg.

Her er restriktionerne for de syv nordjyske kommuner:

  • Alle beboere i de berørte kommuner opfordres kraftigt til alene at krydse kommunegrænser, hvis væsentlige og uopsættelige hensyn tilsiger det, herunder varetagelse af kritiske funktioner. For eksempel læger på sygehuse.

  • Rutekørsel ind og ud af kommunerne stoppes. Skolebuskørsel er dog tilladt og elever på ungdoms- og erhvervsuddannelser kan tilbydes at køre med skolebussen, hvis de kan fremvise gyldigt studiekort. Busser inden for kommunegrænsen kan fortsat køre.

  • Offentlige og private arbejdspladser i de berørte kommuner opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner.

  • Restauranter, barer, værtshuse, caféer og andre serveringssteder skal lukke for servering til indtagelse på salgsstedet (dog mulighed for take away).

  • Studerende på videregående uddannelser i de berørte kommuner overgår til digital undervisning og eksamen uden fremmøde. Det gælder også for studerende på videregående uddannelser i Aalborg, der har bopæl i de berørte kommuner.

  • 5.-8. klassetrin skal indtil videre modtage fjernundervisning, da der fornylig i Nordjylland er set høj smitte i aldersgruppen 10-14 årige. Øvrige klassetrin kan have møde, men krav om én meters afstand skal f overholdes på alle grundskoler.

  • Dagtilbud omfattes af krav til pasning i mindre, faste grupper, hvor fremmøde er nødvendigt. I disse situationer forudsættes det, at der samtidig er skærpet opmærksomhed på ikke at møde op med symptomer på sygdom, håndhygiejne, rengøring, afstandskrav og mundbind.

  • Alle indendørs og udendørs kulturinstitutioner, herunder museer, teatre, biografer, biblioteker, aftenskoler, daghøjskoler, Folkeuniversitetet, musik- og kulturskoler mv. lukkes ned for offentlig adgang.

  • Beboere i de berørte kommuner opfordres til at omgås færrest mulige personer. Muligheden for at være op til 500 personer til stede ved siddende arrangementer afskaffes. Der må som udgangspunkt kun deltage 10 personer i disse arrangementer. Muligheden for at være 50 personer til stede ved idræts-og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år afskaffes.

  • Samtidig gør Region Nordjylland klar til at teste alle borgere i de syv berørte kommuner for coronavirus. Det drejer sig ifølge regionsrådsformand Ulla Astman (S) om over 280.000 mennesker.

Odder Svømmeklub svømning svømmehal

Medlemmerne forsvinder fra lukket svømmeklub

2d2a249e-7f1c-4f48-ab8c-19b00de78032

Harald Nyborg advarer mod gamle affugtere, der kan bryde i brand

20210121-172854-L-1920x1280we

Den nye og mere skånsomme næsetest er ankommet - her kan du snart blive testet

Billede 01.03.2021 kl. 22.13

Vil ikke flytte renseanlæg alligevel: - Selvfølgelig skal vi tænke os om

Skærmbillede 2021-03-02 kl. 06.02.51

Dysten er i gang - byer kæmper om de mest aktive borgere

20200513-145410-3-1920x1920we

play Borgmester indrømmer: - Beslutning om ekstra grødeskæring gik for stærkt