Hvad betyder ny vaccineplan for vores sommer? Her er tre eksperters bud
Jeg har før sagt, at det kunne knibe med Roskilde Festival, men måske lade sig gøre at afholde Smukfest. Det skrider nok nu, lyder det.
Vaccineplanen skrider, og den danske befolkning forventes færdigvaccineret tre uger senere end planlagt. Datoen hedder nu den 18. juli 2021.
Men hvilken betydning får det for danskernes sommer?
- Det her skubber tidspunktet for, hvornår vi kan vende tilbage til en normal hverdag, siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.
Det her skubber tidspunktet for, hvornår vi kan vende tilbage til en normal hverdag.
Og ifølge ham er det især landets unge, der nu endnu engang skal sætte tålmodigheden på prøve.
- Det er lige præcis dem, der nu ikke når at blive færdigvaccineret hen over sommeren. Så hvis man samler rigtig mange unge, er der jo en stor mulighed for, at de kan skabe en meget voldsom epidemi, siger han.
Viggo Andresen tolker derfor den skridende vaccineplan som en kraftig indikator på, at festivalerne igen i år bliver aflyst. Også selvom forårets og sommerens komme giver coronavirussen sværere kår, og store dele af befolkningen trods forskydningerne vil være færdigvaccineret.
- Jeg har før sagt, at det kunne knibe med Roskilde Festival, men måske lade sig gøre at afholde Smukfest. Det skrider nok nu, siger han.
Skal vi bare give op på de unge?
Viggo Andreasen forudser, at der nu vil blive pustet yderligere liv i debatten om, hvorvidt man ”bare skal give op, åbne samfundet og lade corona drøne rundt mellem de unge”.
- Men i det scenarie er min bekymring, at vi risikerer flere nye varianter af corona i Danmark, end vi ellers ville have set, siger han.
Alternativet til at ”give op” i forhold til den yngre målgruppe, kan derfor blive, at vi hen over sommeren fortsætter nogle af de restriktioner, vi allerede kender, lyder det fra lektoren. Det kunne være at fastholde brug af mundbind, afstand i butikker og forbud mod større forsamlinger, siger han.
Forventer en "god og fri" sommer
Ifølge Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, er de tre ugers forskydning ”topfrustrerende”.
- Meningen er jo selvfølgelig, at vi skal prøve hurtigst muligt at få vaccineret den danske befolkning, siger han.
Dog er hans prognoser en smule mere optimistiske end Viggo Andreasens:
- Det betyder ikke, at vi ikke kan få en god og fri sommer, hvor vi kan lave ting, vi ikke kan i øjeblikket. Det forventer jeg stadig, vi kan.
Jens Lundgren forudser til sommer problematikker forbundet med at rejse uden for landets grænser. Det er ikke udfordringer, der som sådan er forbundet med vaccinationsplanerne, men:
- Når coronapasset kommer, vil dem, der er vaccineret, trods alt få en bedre mulighed for at bevæge sig undt end dem, der ikke er vaccineret.
Spørger man Henrik Nielsen, der professor og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling ved Aalborg Universitetshospital, bør fokus ikke være på datoen for, hvornår alle danskere er vaccineret.
Står det til ham, bør vi i stedet fokusere på, hvornår vi har færdigvaccineret omkring halvanden million danskere. Det svarer ifølge professoren til de svageste og mest udsatte grupper i samfundet. I skrivende stund er knap 190.000 danskere fuldt vaccineret.
Forsinkelsen får ikke de store konsekvenser
Når de omkring halvanden million danskere har fået de to dyrebare stik, betyder det ifølge Henrik Nielsen, at sygehusvæsenet bliver aflastet for de mest alvorlige coronarelaterede indlæggelser.
Dermed vil sygehusvæsenet have kræfter til at behandle alle danskere – også selvom sygdommen ikke hedder corona. Og det er netop på det tidspunkt, Henrik Nielsen mener, vi kan begynde at hæve restriktionerne.
- Hvornår alle danskere er færdigvaccinerede vil for mig ikke influere på, hvornår vi kan åbne samfundet. Det er den halvanden million, som er den kritiske milepæl, siger han.
Forsinkelsen på tre uger er derfor ikke noget, der ifølge Henrik Nielsen får de store konsekvenser.
- Hvis bare vi som nu vaccinerer befolkningen i den rigtige rækkefølge, skal vi ikke tage det så tungt, om alle danskere er færdigvaccineret den ene eller anden uge eller måned, siger han.
For optimistiske myndigheder?
Planen er ifølge Sundhedsstyrelsen udskudt, fordi leverancer fra vaccineproducenterne Johnson Johnson og Curevac kommer senere end forventet.
Betyder det, at myndighederne har været for optimistiske i forhold til, hvornår befolkningen er færdigvaccineret? Nej, siger Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen:
- Vaccinekalenderen bygger på det, vi ved, og de prognoser, vi har. Det er vigtigt for os at være gennemsigtige ud fra de oplysninger, vi har, og når kalenderen bliver opdateret så hyppigt, vil der være forskydninger, siger hun.
- Og jo længere fremme, vi er i kalenderen, desto mere usikkerhed er der.