Højtryk sikrer os solrigt majvejr - vi har fået meget mere end normalt

Højtryksvejr sikrede os både sommerdage og solrigt vejr i varme og tørre vinde fra syd

Vi har i gennemsnit haft 12 timers sol om dagen fra den 2. maj og frem til og med den 10. maj. Foto: Richard Sylvestersen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Solbriller, sommertøj og solcreme har allerede været flittigt brugt her i maj, hvor vi har været tilsmilet med decideret sommervejr. 

Vejrets flotte karakter afslører sig nu også tydeligt i statistikkerne.

Antallet af solskinstimer har nu på landsplan nået 109 timer til og med torsdag den 10. maj i henhold til DMI, og det er markant flere, end vi plejer at se.

01:56

VIDEO: Selvom det kan være lækkert med alt den sol, så er der også grund til at passe på. Det lærte elever fra Randers om i onsdags.

Luk video

Normalen er nemlig 209 timer for hele måneden, så vi burde blot have haft omkring 67 timer på de første 10 dage. Eller måske endda færre.

Hen over maj måned tiltager dagslængden nemlig markant, så vi har flere lyse timer i slutningen af måneden end i begyndelsen, så derfor ser man som regel flere solskinstimer i den sidste halvdel af måneden. Afhængigt af vejret selvfølgelig.

Højtryk sendte tørre og varme vinde op over Danmark

Efter en grå 1. maj tog det solrige vejr over allerede dagen efter, og siden da har vi i gennemsnit haft 12 timers sol hver dag.

SOMMERDAGE I 2018

19. april: 26,7 grader
20. april: 26,1 grader
7. maj: 25,3 grader
9. maj: 25,5 grader
10. maj: 25,6 grader
I alt: 5

En sommerdag er en dag, hvor temperaturen et eller flere steder i landet kommer over 25 grader.

 Allermest sol fik vi den 7. og 9. maj med 15 timers solskin begge dage, og det er noget nær det maksimale antal solskinstimer på denne tid af året, hvor dagen er omkring 16 timer lang.

Begge dage var desuden også meteorologiske sommerdage med mere end 25 grader.

Læs også Sommerligt weekendvejr - solskin og over 20 grader

Begyndelsen af maj har været præget af relativt højt lufttryk, og det har sikret os stabilt og tørt vejr med få skyer og vinde, som hovedsagligt er kommet fra sydlige retninger.

Lufttrykket faldt kortvarigt Kristi himmelfartsdag torsdag, da kraftige regn- og tordenbyger trak hen over Danmark, men nu ser trykket igen ud til at være ret højt de kommende dage med pænt og sommerligt vejr til følge.

00:58

VIDEO: Det ser også ud som om, at østjyderne får varmt vejr de kommende dage.

Luk video