Højt tempo i børne-tv vækker bekymring

Specielt udenlandskproduceret indhold, der kan ses på streamingtjenester som HBO og Netflix, vækker bekymring

Børne-tv som Bamse, Kylling og Ælling er bedre til at stimulere børns kreative og kritiske sans, mener forskere. Foto: Simon Knudsen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Der er sket noget med tempoet i børne-tv. Fra Jørgen Clevin, der tegnede på et blankt papir, til Disney Channels levende univers.

Der bliver klippet hurtigere, og i selve handlingen er der fart over feltet i udsendelserne til de helt små.

Det ses især i meget udenlandskproduceret indhold, hvilket er en stærk kontrast til tidligere tiders børne-tv i Danmark, hvor ting tog tid.

01:16

VIDEO: Støj kan blive rigtig højt i skolen eller til fritidsaktiviteter. Det påvirker børnenes evne til at lære, siger familievejleder Lola Jensen. Indslaget er fra den 11. april 2017.

Luk video

Vænner sig til at slå hovedet fra

Men det høje tempo kan være problematisk, mener flere forskere, som Kristeligt Dagblad har talt med. De påpeger, at det kan gå ud over børns evne til fordybelse.

En af dem er Ole Henrik Hansen, lektor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet.

- Der er nogle streamede udenlandskproducerede udsendelser, som jeg tænker, at de yngste ikke har nogen gavn af overhovedet, siger han i programmet 'News & Co' på TV 2 NEWS.

Læs også Julie fik ondt i hovedet på grund af iPad

I sin forskning har han undersøgt forskellige elementer af barndommen i institutionslivet, og han har herunder beskæftiget sig med tempoet i dagligdagen.

Han mener, at det hurtige tempo i børne-tv er en af flere faktorer i børns hverdagsliv, hvor tingene går meget stærkt.

- Børnene vænner sig til at slå hovedet fra og bare sidde og betragte det, der sker på skærmen, til det er overstået, og ikke tage det ind, siger Ole Henrik Hansen.

Læs også Niårige Sarah: Uden smartphone-regler blev vi skrupskøre

God tradition i norden

Han mener, at der i de udenlandskproduceret programmer mangler en række faktorer, der for eksempel er i programmer som 'Bamses Billedbog', 'Kaj & Andrea' og den type danske udsendelser, hvor der er nogle rollemodeller,  børnene kan forholde sig til og muligvis identificere sig med.

- Dansk og nordisk børne-tv har en tradition for at lave programmer, der er gode til at fange børnene og gode til at få børnene til at fordybe sig. Vi vil gerne have nogle børn, der kan tænke kritisk, være kreative og indgå i et fællesskab. Den lille del af børns hverdag, som børne-tv udgør, kan være med til at hjælpe det på vej, siger Ole Henrik Hansen.

02:39

VIDEO: En far er bekymret for, om hans søn spiller sin barndom væk. Indslaget er fra den 27. februar 2017.

Luk video

Læs også Børnene i 4.C bruger knap 30 timer om ugen foran skærmen

Han er dog med på, at det ikke altid bare er sort/hvidt i forhold til opdragelsen af børn.

- Vi skal tænke kritisk over, hvad vi serverer for vores børn af fjernsyn. Nogle gange er det bare lettere at parkere børnene foran skærmen, som man plejer at gøre, siger Ole Henrik Hansen.