Stine Hansen
22. sep 2022, kl. 05:59
- Mere end 30 dage gammel
Historisk fiskehandler beder om hjælp: - Det er den stille død for mig
Kreativiteten er ved at slippe op. Derfor søger han svar på, hvad politikerne vil gøre, hvis det ikke skal ende med, at han drejer nøglen om.
En fiskehandler fra Aarhus fik tændt op under debatten, da han troppede op på TV 2 i København og forklarede toppolitikerne, at hans forretning ikke længere kan løbe rundt.
- Vi er landets ældste fiskehandler. Vi har overlevet to verdenskrige, og vi har alligevel ikke oplevet noget, der er så slemt som det her, sagde ejeren af P. Clausens Fiskehandel Jakob Clausen.
Det er dyrt, og det var dyrt i forvejen.
Og det fik startet en debat. I den deltog skatteminister, Jeppe Bruus (S) og formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh.
Fisken på disken
Fiskehandler Jakob Clausen mærker konsekvenserne af de høje priser på de elregninger, der lige nu tikker ind. De er blandt andet høje, fordi en fiskehandler som ham skal holde sine fisk på to grader.
- Det er dyrt, og det var dyrt i forvejen. Nu er det blevet så omkostningsrigt, at det ikke kan køre rundt for at sige det ligeud, siger Jakob Clausen.
Alex Vanopslagh vil gerne hjælpe med at få ændret reglerne, så fiskene ikke skal køles ned til de to grader, som lige nu er et krav. Han mener dog ikke, man kan tage regningen fra virksomhederne. Det vil kun gøre inflationen værre.
- Jeg kommer ikke på noget tidspunkt til at stå for en politik, hvor man aftaler regninger eller regulerer elpriserne, siger Alex Vanopslagh.
Det er skatteministeren enig i.
- Vi drøfter i øjeblikket elafgiften. Men det løser heller ikke problemet alene. Derfor må vi kigge på nogle af de samme værktøjer, som under coronakrisen for at hjælpe erhvervslivet igennem.
- Men lige så meget som jeg gerne vil sige ”at så løfter vi bare regningen”, lige så uansvarligt ville det være, fordi det vil medføre mere forbrug og dermed børe brænde til bålet med inflationen, siger skatteministeren.
Jeg kan sende regningerne ud i fremtiden, men det sover jeg da ikke bedre om natten af.
Men for Jakob Clausen, er det heller ikke en løsning, at staten overtager hans regning. Det er noget helt andet, han ikke forstår ved regeringens forslag om at skubbe regningen foran sig.
- Jeg er sådan set så stolt af det jeg gør, at det ville jeg ikke engang tage imod. Men løsningen for mig bliver ikke nemmere, fordi det kom jo frem, at den gæld vi skal betale, kommer der en rente på.
- Den stille død
Regeringen foreslog onsdag en låneordning, der skal sprede ekstraregningen ud over flere år. Det handler konkret om den del af regningen, der ligger over prisniveauet fra efteråret 2021. Der blev også lagt op til en afbetalingsperiode på fem år og en rente, der ifølge regeringen kan lyde på ”plus/minus to procent”.
Om det sagde skatteminister Jeppe Bruus:
- Vi foreslår, at man har en mulighed for at få ro på regningen, at man ikke skal betale mere af regningen, end man gjorde i sidste kvartal.
Til det har ejeren af fiskehandlen i Aarhus kun én ting at sige:
- Jeg kan sende regningerne ud i fremtiden, men det sover jeg da ikke bedre om natten af. Det kommer jeg da kun til at sove dårligere af de næste fem år.
Og det bliver ikke nemmere for Jakob Clausen at komme videre, når der også er færre og færre kunder i butikken.
- Det er den stille død for mig.
Der kom faktisk ikke nogle løsninger frem under debatten. Vi ser ind i en alvorlig situation. Det var alle deltagerne i debatten enige i.
- Det kedelige svar er, at vi kan ikke få situationen til at forsvinde, siger Jeppe Bruus og fortsætter:
- Alle bliver fattigere i de her uger og måneder.
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fulgt den unge direktør i serien 'Fisken på disken’ om arbejdet i landets ældste fiskehandel. Du kan se første afsnit nedenfor.