Her er de lyse nætter forbi - og her kan man nyde dem lidt endnu

I disse dage bliver nætterne mørke. I Østjylland er det slut med lyse nætter i løbet af et par dage.

Nu er de lyse nætter ved at være en saga blot indtil næste forår. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Vejret er ustadigt, men trods alt fortsat relativt lunt. Kalenderen viser 7. august, og der er fortsat mulighed for flere perioder med sommervejr, inden efteråret banker på døren.

Én ting er dog sikkert. Det bliver mørkere dag for dag - også om natten.

Læs også Store mængder regn: Vand til anklerne og op over kloakkerne

Siden sommersolhverv 21. juni er dagen nu aftaget med næsten to timer, og i nat er det også forbi med et af sommerens sikre tegn.

Når Solen ikke kommer mere end 18 grader under horisonten om natten, så taler vi om lyse nætter. Efterhånden er vi så langt henne på sommeren, at solen kommer mere end 18 grader under horisonten. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Nætterne bliver nu igen rigtig mørke efter at have været lyse siden 5. maj. Dette er dog en sandhed med modifikationer, da datoerne her refererer til en breddegrad, som går gennem København.

Mere lys mod nord - om sommeren

Der er nemlig forskel på, hvor længe man har lyse nætter forskellige steder i Danmark. Jo længere mod syd man kommer, jo kortere er perioden med lyse nætter, mens den er tilsvarende længere, jo længere mod nord man befinder sig.

I Gedser havde man allerede den sidste lyse nat 3. august, mens man i Skagen, tættere på midnatssolen mod nord, har den sidste lyse nat den 14. august.

Jo længere mod nord man kommer - jo længere er perioden med lyse nætter. Til gengæld er dagen kortere i den nordlige del af Danmark i vinterhalvåret. Foto: TV 2 Vejret

Til gengæld er vinterhalvåret mørkere (længden af dagen kortere) i den nordlige halvdel af landet, og dagene derimod længere mod syd, så det hele udjævner sig over et helt år.

Man taler om lyse nætter, når solen ikke kommer mere end 18 grader under horisonten - det, der er kendt som astronomisk tusmørke. Når nætterne ved sommersolhverv er allermest lyse, kommer solen blot 11 grader under horisonten.

Næste efterårstegn er efterårsjævndøgn 23. september, hvor dag og nat er lige lange, og vi astronomisk set begynder på vinterhalvåret.

DEFINITIONER PÅ TUSMØRKE

  • Borgerligt tusmørke defineres ved, at solen er mellem 0 og 6 grader under horisonten. Borgerligt tusmørke er hvad vi almindeligvis betegner som tusmørke. Som hovedregel kan udendørs aktiviteter foregå uden kunstigt lys, og både horisonten og genstande på jorden kan tydeligt ses.
     
  • Nautisk tusmørke er defineret ved at solen er mellem 6 og 12 grader under horisonten. Man kan som regel se omridset af genstande på jorden, mens horisonten er mere vanskelig at skelne.
     
  • Astronomisk tusmørke defineres ved, at solen er mellem 12 og 18 grader under horisonten. Ved astronomisk tusmørke ses et mere eller mindre kraftigt genskær af solens lys på nattehimlen.
     

Kilde: Tycho Brahe Planetariet