To har siddet fængslet i et år - nu er sagerne berammet

I næsten et år har to unge mænd siddet fængslet. Nu er terrorsagerne mod de to berammet

Der er nu sat tidspunkt for retssagerne mod to cirka 25-årige mænd, en dansk statsborger og en finsk statsborger, som begge er tiltalt for at have ladet sig hverve til terrororganisationer.

De to har siddet fængslet i næsten et år, den danske statsborger er tiltalt for at have ladet sig hverve til terrorgruppen al-Shabaab i Somalia, mens den finske statsborger er tiltalt for at lade sig hverve til terrorgruppen Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Alle de indledende retsmøder i sagerne mod de to er foregået ved Retten i Aarhus bag lukkede døre.

Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for den danske statsborger, oplyser til TV 2, at sagen mod hans klient er berammet til at finde sted i juli foran et nævningeting ved Retten i Aarhus.

- Der er sat cirka 10 retsdage af til den, siger Michael Juul Eriksen til TV 2.

Michael Juul Eriksen er forsvarer for den danske statsborger, der er tiltalt i sagen.
Michael Juul Eriksen er forsvarer for den danske statsborger, der er tiltalt i sagen. Foto: Nils Meilvang - Scanpix

For retten i februar

Ifølge JydskeVestkysten skal den finske statsborger med bopæl i Esbjerg allerede den 19. februar for retten i Esbjerg. Han er tiltalt for at rejse til Syrien og lade sig hverve til terrorgruppen Islamisk Stat (IS), og han skal blandt andet have modtaget våbentræning af gruppen i Syrien.

Der er afsat otte retsdage til sagen, og der forventes dom omkring påske.

Ifølge Ekstra Bladet og britiske medier har den cirka 25-årige mand forbindelse til netværket omkring selvmordsbomberen Salman Abedi, der udførte et angreb i Manchester i England den 22. maj sidste år.

Her udløste Amedi en selvmordsbombe ved en koncert med den amerikanske sangerinde Ariana Grande i Manchester Arena. 22 børn og voksne blev dræbt, 116 blev såret.

Anklagemyndighed ville føre sager samlet

Anklagemyndigheden ønskede at føre sagerne mod de to mænd som én samlet sag. Men det afviste Michael Juul Eriksen og Mette Grith Stage, som forsvarer den finske statsborger

Ifølge Ekstra Bladet og britiske medier har den cirka 25-årige mand forbindelse til netværket omkring selvmordsbomberen Salman Abedi (billedet), der udførte et angreb i Manchester den 22. maj sidste år.
Ifølge Ekstra Bladet og britiske medier har den cirka 25-årige mand forbindelse til netværket omkring selvmordsbomberen Salman Abedi (billedet), der udførte et angreb i Manchester den 22. maj sidste år. Foto: Ritzau Scanpix

 I oktober sidste år slog byretten fast, at de to sager skulle behandles hver for sig.

quote Min klient nægter sig skyldig, og vi kræver frifindelse.

Mette Grith Stage, forsvarer

Michael Juul Eriksen frygter ikke, at Retten i Aarhus vil læne sig for meget op af den dom, der ventes afsagt i Esbjerg omkring påske.

- Det er to helt forskellige sager, hvor min klient er tiltalt for at ville tilslutte sig al-Shabaab i Somalia, og hendes klient er tiltalt for at ville tilslutte sig IS i Syrien, siger Michael Juul Eriksen til TV 2.

- Min klient nægter sig skyldig, og vi kræver frifindelse, siger Mette Grith Stage til TV 2.

Til JydskeVestkysten siger hun, at hun forventer en dom på omkring fire års fængsel.

- Vi forventer, at det kommer til at glide lidt lettere, når det er to domsmænd og en dommer, som skal afgøre sagen. Det er mange mennesker, der skal sidde, hvis det er seks nævninge, tre dommere og en tolk. Derudover er noget af bevismaterialet på engelsk, siger Mette Grith Stage.

I samråd med sin klient har hun givet afkald på at få sagen behandlet ved et nævningeting.